Foto: Reynaldo Ponson/Rex Aruba

Ondanks de pijnlijke nederlaag van Nederland tegen Oostenrijk dinsdag leeft het Oranjegevoel op Aruba en hangen de oranje vlaggetjes sinds de start van EK-groepswedstrijden uit. “Het is gezellig en als Nederlandse vind ik dat we onze ‘Orangies’ moeten steunen”, zegt een Arubaanse Oranjefan.

Arubanen staan bekend om hun liefde voor voetbal: van het volgen van internationale wedstrijden tot de Arubaanse eredivisie, de ‘Division di Honor’, voetbal op Aruba blijft groeien, zowel in populariteit als op het veld.

Aruba neemt deel aan internationale herencompetities, maar ook aan nationale jeugdteams en aan nationale dames- en meisjesteams en tijdens deze wedstrijden lopen de tribunes ook vol. Het Oranjegevoel leeft op Aruba vooral rond Koningsdag en wanneer het Nederlands elftal speelt, stelt een Arubaanse voetbalsupporter.

Wat ook helpt is het feit dat in het Nederlands elftal ook spelers met Caribische roots meedoen zoals Denzel Dumfries. “Je hebt spelers die Aruba, Curaçao of Bonaire vertegenwoordigen en dat zorgt ook voor dat je voor een van je eigen lokale mensen wilt juichen”, zegt ze.

Liefde voor Oranje
Voor Arubanen die in Nederland hebben gewoond, is dat Oranjegevoel vaak gekoppeld aan nostalgie, voor anderen gaat het om de gezelligheid en verbondenheid met het Koninkrijk. “Het komt echt door de gezelligheid eromheen, ik voel me verbonden met het Koninkrijk als ik voor het Nederlandse team juich, voor mij is het altijd Nederland geweest, ik kon nooit overstappen naar een ander team zoals Brazilië”, zegt een Arubaanse supporter.

Zowel Arubanen als Europese Nederlanders die op het eiland wonen zijn fans van Oranje en sinds de start van EK worden verschillende cafés oranje gekleurd en rijden mensen met vlaggetjes rond. “Ik volg lokale wedstrijden op het eiland, maar tijdens het EK ben ik Oranjefan”, zegt een Arubaanse voetbalkijker.

Oranjeplein in Oranjestad
De meeste Europese Nederlanders zijn te vinden op de grote kijklocaties zoals Moomba Beach en het omgedoopte ‘Oranjeplein’ in Oranjestad. Een meer gemêleerd gezelschap is verspreid onder cafés en sport bars in het noordelijk deel van het eiland

“Het is wel anders, alles is kleiner maar het is wel gezellig. Het leeft onder de lokale mensen, meer dan ik had verwacht. Ik dacht dat ze ons allemaal ‘macamba’s’ vonden maar dat valt erg mee”, aldus een Oranjefan tegen Caribisch Netwerk.

Al zegt een supporter dat het Oranjegevoel vroeger meer aanwezig was. “Ik heb het gevoel dat het aantal Oranjesupporters vroeger groter was, nu zie je dat het gevarieerder is met supporters voor Argentinië en Latijns-Amerikaanse landen”, zegt een andere Arubaanse supporter.

En soms gaat dat gevoel dieper dan verbondenheid, vertelt een Arubaanse toeschouwer, die vooral tijdens het WK en EK naar voetbal kijkt. “Ik zou mezelf geen Oranjefan noemen, maar ik ‘support’ Nederland omdat ik de waarde zie in het feit dat we onderdeel zijn van het Koninkrijk.”

“Als je op Aruba woont, zie je niet zo snel in wat voor mogelijkheden er zijn met een Nederlands paspoort. Maar kom je van een middenklasse familie, dan kun je met een studielening en een OV-studentenkaart de kosten voor studeren laag houden en kun je goed een studie in Nederland volgen. Terwijl een studie in de VS of zelfs Colombia bijna niet te betalen is; zeker als je ouders geen financiële middelen hebben. Dat heb ik zelf meegemaakt. De connectie die we hebben met Nederland heeft ervoor gezorgd dat ik nu elke keer voor Nederland juich.”