Foto: Extra

Op Curaçao heeft het Gerecht in Eerste Aanleg afgelopen dinsdag het faillissement van JetAir uitgesproken. Dat gebeurde op verzoek van de luchtvaartmaatschappij zelf. Daarmee is een einde gekomen aan de maatschappij die op november 2019 haar vergunning kreeg en nooit de coronamaatregelen te boven is gekomen. Veel passagiers zijn gedupeerd.

Vier maanden na het begin van de maatschappij brak wereldwijd de corona-pandemie uit en werd er alleen nog maar onder zeer strenge voorwaarden gevlogen, daalde het aantal passagiers wereldwijd en kwam het toerisme bijna geheel stil te liggen. Die klap is JetAir nooit te boven gekomen.

Moeizame start
Terugblikkend: door de verstrekkende coronamaatregelen kende de maatschappij een moeizame start en lukte het JetAir niet om winst te draaien. Daardoor kon JetAir de investeringen die nodig waren voor het onderhoud van de haar 2 F70 vliegtuigen niet langer dragen. JetAir bood lijn- en chartervluchten aan van en naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

De maatschappij legde dinsdag uit het zich eerder genoodzaakt had gezien om één van haar twee vliegtuigen uit te faseren, te demonteren en de onderdelen op te slaan ten behoeve van haar andere vliegtuig. “Van dit tweede vliegtuig dient op korte termijn een motor te worden vervangen, hetgeen een aanzienlijke investering vereist, waarvoor de financiële middelen ontbreken”, zo luidt de uitleg.

Faillissement
Omdat de exploitatie verlieslatend is, en het verlies over de eerste vier maanden van 2024 ruim Naf 2.000.000 bedraagt, heeft JetAir besloten het eigen faillissement aan te vragen. De curatoren hebben in overleg met het bestuur besloten de operaties volledig te staken.

Dit betekent volgens JetAir dat de vliegtuigen voorlopig aan de grond worden gehouden en alle toekomstige vluchten vooralsnog geannuleerd worden.

Het Gerecht heeft mr. C.M. van Liere en mr. R.J. Vriezen aangesteld als curatoren. Zij zullen zich in deze beginfase voornamelijk richten op het informeren van de passagiers, werknemers en andere belanghebbenden, het inventariseren van de boedels en onderzoeken of een doorstart van JetAir op korte termijn mogelijk is.

Boze passagiers
Dinsdagochtend verzamelden reizigers die een e-mail van JetAir hadden ontvangen, waarin stond dat alle vluchten geannuleerd waren en dat er geen ticketgeld werd terugbetaald, zich voor de deur van JetAir aan de Snipweg. De politie kwam ter plaatse om de situatie onder controle te houden.

Het faillissement heeft veel mensen gedupeerd, waaronder vijf softbalteams uit Curaçao die deze week moesten vertrekken voor een groot toernooi op St. Maarten. Ook was er een grote groep van 75 mensen die op vakantie naar Colombia zouden gaan.

De Extra schrijft dat er nog meer van dit soort trieste verhalen zijn van reizigers. Een vrouw met haar ticket in de hand verklaarde voor de deur van het hoofdkantoor dat toen ze maandagavond laat haar ticket kocht, haar werd verzekerd dat de vluchten normaal zouden doorgaan. Ook zitten nog veel passagiers vast in het buitenland.

Meerdere reizigers zijn dinsdag naar de regering gegaan om hulp te vragen. Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas had een ontmoeting met zes personen die de groep reizigers vertegenwoordigden. Hij liet weten dat de Raad van Ministers zou kijken of er oplossingen konden worden gevonden voor de getroffen passagiers.

Veel passagiers vinden dat JetAir eerder had kunnen laten weten dat een faillissement dreigde en had ook niet tot de laatste dag tickets moeten verkopen, zo zeggen ze.

Vorderingen
De boze passagiers voor het hoofdkantoor kregen te horen dat ze een vordering kunnen indienen. Op de website van JetAir wordt een Q&A gepubliceerd met meer informatie. Het e-mailadres creditors.jetair@hbnlawtax.com is opengesteld voor het indienen van vorderingen door passagiers en andere crediteuren.