De moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels op 5 mei 2013 heeft diepe sporen nagelaten in de gemeenschap van Curaçao en bij de mensen die er nauw bij betrokken waren, zoals journalist en programmamaker Natasja Gibbs.

Gibbs vertelde hoe deze tragische gebeurtenis haar persoonlijke leven en carrière heeft beïnvloed en hoe ze uiteindelijk het eiland heeft verlaten om deze periode achter zich te laten. Toch heeft ze de zaak nooit kunnen loslaten, wat uiteindelijk leidde tot de podcastserie ‘Wiels de moordzaak’.

Een surrealistische dag
Natasja Gibbs herinnert zich de dag van de moord nog levendig. Ze was destijds correspondent voor Caribisch Netwerk en werkte enkele kilometers van de plaats delict. “Het was surrealistisch. Je verwacht niet dat zoiets op een klein eiland als Curaçao gebeurt, zeker niet op klaarlichte dag op een familievriendelijk strand”, zegt Gibbs.

De moord op Wiels bracht herinneringen aan eerdere politieke moorden in Nederland, zoals die op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. “Het was een keerpunt voor het eiland, en voor mij persoonlijk.”

Invloed op carrière en besluit om te vertrekken
De impact van de moord was zo groot dat het Gibbs’ kijk op haar werk en haar leven op Curaçao veranderde. “De totale onbevangenheid was weg. Niet alleen bij mij, maar ook bij politici en beleidsmakers. De samenleving was veranderd, en dat voelde je overal.”

Deze veranderde sfeer droeg bij aan haar beslissing om het eiland te verlaten. “Ik vond mijn werk niet meer leuk en de onbevangenheid die ik eerder voelde, was verdwenen.”

Obstakels bij het maken van de podcast
Maar de moordzaak heeft ze nooit los kunnen laten. Negen jaar later kreeg ze de kans om haar podium te gebruiken om zelf op zoek te gaan naar antwoorden en het verhaal van Wiels te vertellen. Maar het realiseren van de podcastserie ‘Wiels de moordzaak’ was geen gemakkelijke opgave.

“Het kostte ons team twee jaar om de podcast te ontwikkelen, subsidies aan te vragen en de juiste bronnen te vinden”, vertelt Gibbs. Eén van de grootste uitdagingen was het verkrijgen van groen licht van de publieke omroep (NPO) en het winnen van het vertrouwen van de nabestaanden en betrokkenen.
“Het was een enorme uitdaging om mensen zover te krijgen om openhartig te praten, vooral omdat velen nog steeds bang waren voor repercussies.”

Nieuwe onthullingen
Tijdens het maken van de podcast stuitte Gibbs op nieuwe inzichten en onthullingen. “Voor veel luisteraars zal het verrassend zijn om te horen wie Helmin Wiels werkelijk was en wat hem dreef. Ook brengen we verschillende theorieën over het motief voor zijn moord in kaart en onderzoeken we welke bewijzen er zijn”, zo licht ze toe.

Een bijzonder hoogtepunt is het gesprek met de veroordeelde voormalige minister van Financiën George Jamaloodin, dat een unieke inkijk biedt in de complexe dynamiek rondom de moord.

Verwerking en toekomstige plannen
Natasja Gibbs hoopt dat de podcast niet alleen als bron van informatie dient, maar ook als een manier voor de gemeenschap om te verwerken. “Veel Curaçaoënaars hebben nog steeds moeite om over de moord te praten. Ik hoop dat deze podcast hen helpt om hun gevoelens te uiten en het verleden een plek te geven.”

Gibbs heeft ook interesse in andere onopgeloste zaken en wil graag verdergaan met het maken van podcasts. “Ik zou graag andere onopgeloste moord- en verdwijningszaken op Curaçao onderzoeken voor een nieuwe podcastserie. Er is nog wel een aantal zaken waar ik mijn tanden in zou willen zetten.”

Podcastserie nu te beluisteren
De zesdelige podcastserie ‘Wiels de moordzaak’ van Natasja Gibbs is nu online te beluisteren. Alle afleveringen zijn beschikbaar via BNNVARA en de gratis NPO Luister-app. Daarnaast worden de afleveringen wekelijks uitgebracht op andere podcastplatformen. Ontdek de onthullingen en het diepgaande onderzoek naar de moord op Helmin Wiels en de blijvende impact op de gemeenschap van Curaçao.