De voorzitter van het Sint-Maartense parlement, Sarah Wescot-Williams, wil volgende week een nieuwe, laatste poging ondernemen om te zorgen dat twee nieuwe leden van de volksvertegenwoordiging kunnen worden benoemd. Als de vierde poging niet lukt, moet er een gang naar de rechter worden gemaakt of een verzoek bij de gouverneur neergelegd.

De Statenvoorzitter zal hoogstwaarschijnlijk een parlementsvergadering bijeenroepen op 20 mei om opnieuw te proberen de geloofsbrieven van kandidaten Richinel Brug en Viren Vinod Kotai te controleren zodat zij het parlement kunnen betreden.

De eerste drie pogingen om de geloofsbrieven te controleren zijn niet gelukt. Op donderdag 2 mei en maandag 6 mei was er geen quorum voor de vergadering. Tijdens de derde vergadering, ook gehouden op 6 mei, verlieten parlementariërs van de fracties van de National Alliance (NA) en de United People’s Party (UP) de vergadering.

Nieuwe regering
Op St. Maarten is vrijdag 3 mei een nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina (URSM). De ministerploeg is aan de slag, hoewel de screening van twee beoogde ministers nog niet is afgerond. Raeyhon Peterson (PFP) en Cristopher Emmanel (NOW), zijn nog niet geïnstalleerd omdat het onderzoek door het Openbaar Ministerie voor hen nog niet is afgerond.

Op 11 januari werden parlementsverkiezingen gehouden op St. Maarten. 48 uur later hadden de partijen URSM, PFP, DP en NOW al een samenwerkingsovereenkomst. Na het snelle begin, kent het nieuwe kabinet vooral veel vertraging. Na de langdurige screeningprocedure speelt er nu een soap rond de benoeming van twee nieuwe Statenleden.

De nieuwe regering van Sint-Maarten, met uiterst links premier Luc Mercelina en minister Grisha Heyliger-Marten

De vier coalitiepartijen hebben allemaal twee zetels, daarmee houden ze de twee resterende partijen NA en UP uit de regering. Het parlement op Sint-Maarten heeft 15 zetels. Dat betekent dat de meerderheid van de coalitie heel nipt is.

Nieuwe parlementariërs
De nieuwe minister-president Luc Mercelina en de nieuwe minister van Toerisme, Economie, Transport en Telecommunicatie Grisha Heyliger-Marten namen na de verkiezingen eerst hun plaats in het parlement in. Vlak voor de beëdiging van het nieuwe kabinet vertrokken ze uit de Staten om minister te kunnen worden. Het is het parlement toen niet gelukt de nieuwe parlementariërs te beëdigen.

Vanaf dat moment zijn er twee lege zetels in het parlement, waardoor de oppositie (NA en UP) de meerderheid in het parlement heeft. Beide partijen zijn zeer ontstemd over de nieuwe regering. UP en NA hoopten na de verkiezingen door te kunnen gaan met de regering onder leiding van Silveria Jacobs.

Oud-ministers als Omar Ottley en Egbert Doran, die nu zitting hebben in het parlement, doen er alles aan om de nieuwe coalitie af te schilderen als ‘onervaren en onkundig’. Ottley vroeg eerder tijdens een vergadering openlijk aan oudgediende Sarah Wescot-Williams (DP) af ze het wel zag zitten met die nieuwelingen en of ze zich niet liever aansloot bij UP en NA.

Wescot-Williams liet zich niet over dit voorstel uit en zegt er nu alles aan te doen om het parlement compleet te krijgen. Ze was oorspronkelijk van plan om de vierde vergadering op 14 mei te houden nadat zij terugkwam uit Paraguay, waar zij een vergadering van ParlAmericas had bijgewoond. Echter, niet alle parlementariërs van St. Maarten waren op dat moment terug op het eiland.


Parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Wiiliams

In totaal zijn zes parlementariërs van St. Maarten naar Brazilië vertrokken voor een vergadering van Parlatino dat plaatsvindt op 16 en 17 mei, terwijl er nog een andere parlementariër in het buitenland is. Hierdoor is er momenteel geen quorum om een openbare vergadering bijeen te roepen, aangezien er minstens zeven parlementariërs nodig zijn om dit te doen.

Democratische proces
Tijdens zo’n vergadering is het enige dat het parlement doet, controleren of alle documenten van de geloofsbrieven in orde zijn. Het enige dat voor zo’n vergadering nodig is, is dat 8 of meer Statenleden aanwezig zijn in de vergaderzaal; en zich niet op de gang verschuilen.

De Curaçaose krant Extra schreef van de week dat de situatie op St. Maarten niet uniek is. Zowel op Curaçao als Aruba is iets soortgelijks gebeurd, waarbij parlementariërs weigerden mee te werken om een quorum te vormen en de geloofsbrieven van een of meer kandidaten te controleren zodat zij het parlement konden betreden.

Instructie
Wescot-Williams zegt dat in Aruba uiteindelijk de rechtbank een beslissing heeft genomen. Op Curaçao, zegt Wescot-Williams, heeft de gouverneur de instructie gegeven om de geloofsbrieven van een kandidaat goed te keuren omdat het niet lukte dit in het parlement te doen.

De voorzitter van het parlement van St. Maarten hoopt echter dat dezelfde situatie zich niet in Philipsburg zal voordoen. Ze heeft haar hoop gevestigd in ‘het gezonde verstand’ van alle politici en het belang van de democratie op het eiland.