Eind april werd een bijzondere onderscheiding toegekend aan mezzosopraan Tania Kross. Ze is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze erkenning werd haar verleend voor haar uitmuntende bijdrage aan de klassieke muziek, opera en muziekeducatie in zowel Nederland als Curaçao.

Onderscheiden voorbij de grenzen
Kross, die al vijfentwintig jaar een gevestigde naam is in de operawereld is, deelde direct haar verbazing en vreugde: “Ik was eigenlijk meer gefocust op of mijn buurman een lintje zou krijgen, en toen kreeg ik er zelf een, en wel als officier!”

Deze graad van onderscheiding, die nog prestigieuzer is dan die van een ridder, erkent mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd binnen hun vakgebied. “Het gaat niet alleen om wat je doet binnen je gemeente, maar om je impact op het hele Koninkrijk en daarbuiten”, legt Kross uit.

Een leven gewijd aan muziek en educatie
Kross heeft zich jarenlang ingezet voor muziekeducatie en het toegankelijk maken van muziek voor kinderen. Als ambassadeur van het Leerorkest Nederland en Stichting Instrumentendepot heeft zij bijgedragen aan het mogelijk maken van muziekonderwijs voor kinderen uit minder bevoorrechte huishoudens.

“We hebben dertigduizend kinderen aan een nieuw instrument geholpen”, vertelt ze trots. Daarnaast is Kross de drijvende kracht achter het Leerorkest Curaçao, een initiatief dat ze vijf jaar geleden opzette op haar eigen basisschool.

Dit project heeft niet alleen kinderen op Curaçao bereikt, maar ook op Aruba en Bonaire, waar Leerorkesten draaien ondersteund door de overkoepelende Nederlandse organisatie. Haar onwrikbare toewijding zorgt ervoor dat muziek een verrijkende rol speelt in de levens van talloze jongeren.

Voor haar inspanningen ontving ze eerder al de Radio 4 Prijs en werd ze benoemd tot ‘Woman of the Year’ door Harper’s Bazaar. Ook won ze de Johannes Vermeerprijs, de hoogste culturele onderscheiding van de Nederlandse staat.

Van Curaçao tot het Muziekgebouw
Haar meest recente en misschien wel meest ambitieuze project is het realiseren van een muziektheater op Curaçao. “In een theater wordt niet alleen opgetreden; daar worden kunstenaars en makers gevormd”, legt ze uit.

Dit project is met veel enthousiasme ontvangen door de lokale overheid en is een stap om Curaçao op de kaart te zetten als een unieke culturele bestemming binnen het Caribisch gebied.

Een droom zonder plafond
Kross, die nooit het gevoel had dat ze beperkt werd in haar ambities, ook niet als jong meisje op Curaçao, ziet zichzelf als een product van goede educatie en onbegrensde mogelijkheden. “Ik heb nooit een rolmodel gehad, maar ik had een droom. En die droom heb ik waargemaakt”, zegt ze vol overtuiging.

Tania Kross blijft een inspiratiebron voor velen, zowel op het podium als daarbuiten. Met haar krachtige stem en onwrikbare toewijding aan educatie en cultuur, blijft ze grenzen verleggen. Niet alleen voor zichzelf maar voor iedereen die haar pad kruist.