Het strand van Grote Knip op Curaçao was eind april het epicentrum van een opmerkelijke prestatie toen de duikgemeenschap samen met Curaçao Apartments & Small Hotels Association (CASHA), de Curaçao Aquatic Sports & Health Association, het Guinness Wereldrecord voor onderwater dominospel verpletterde. Met 138 duikers en 35 speeltafels werd een nieuw record vastgesteld, dat het vorige record van 60 duikers en 10 minuten spel in een zwembad ver achter zich liet.

Gedurende 23 minuten werd het dominospel gespeeld, zonder enige diskwalificatie, onder toeziend oog van een strenge jury bestaande uit afgevaardigden van het Guiness Book of Records. De deelnemers werden allemaal geteld voor ze de zee ingingen, en tijdens het spel mocht ook niemand het water in.

“Het was wel een uitdaging om de Guiness Book of Records hier naar het eiland te halen. Vooral financieel, maar gelukkig was het Curaçao Tourist Board (CTB) meteen laaiend enthousiast”, vertelt Miranda Minne, initiatiefneemster van het evenement en bestuurslid van CASHA.

Uitdagingen voor organisatie
De grootste uitdaging tijdens het organiseren van het evenement was dat het oude wereldrecord in een zwembad is gevestigd. In zoet water, en de duikers konden gewoon op de bodem liggen, en het bord ook.

“Wij spelen in open zee, dus we kunnen het onderwaterleven niet beschadigen, Daarom hebben wij een constructie bedacht waarbij wij een speciale tafel hebben ontworpen die boven de bodem zweeft”, vertelt Minne.

Brug met de gemeenschap
Het evenement is niet alleen een triomf in het dominospel, maar diende ook als een krachtig symbool van toewijding aan het behoud van de oceaan. Door het spel onderwater te spelen, creëerden de deelnemende duikers een unieke ervaring die de grenzen van mogelijkheden verlegde en de schoonheid van de onderwaterwereld benadrukte.

“Wat we graag wilden laten zien is dat als we allemaal samenwerken, we grootse dingen kunnen bereiken. We wilden graag een brug slaan tussen de lokale kleine ondernemers, het toerisme en de Curaçaose gemeenschap”, legt het bestuurslid van CASHA uit.

Curaçao op de kaart
Op 20 april omstreeks 13:30 uur werd een vertegenwoordiger van Guinness Records verwelkomd om CASHA te erkennen als de nieuwste toevoeging aan de prestigieuze lijst van Guinness World Record-houders. De sfeer van trots en gemeenschapszin was tastbaar, waarbij CASHA en haar partners Curaçao op een wereldwijde kaart van prestaties plaatsten.

“We zijn enorm trots op deze prestatie en dankbaar voor de steun van onze supporters en sponsors,” verklaarde CASHA. “Dit Guinness Wereldrecord is niet alleen een viering van onze capaciteit om grenzen te verleggen, maar ook een herinnering aan het belang van het beschermen van onze prachtige oceanen.”

Naast het onderwater spektakel vond er ook een domino toernooi boven water plaats, waar honderden deelnemers, waaronder de bekende wereldkampioen Joaquin Martinez, elkaar uitdaagden. Volgend jaar zal het ‘Beach Domino Tournement’ bovenwater weer plaatsvinden, maar zonder nieuwe wereldrecordpoging.