Het Nederlands Filmfonds heeft kort geleden Studio Caribe gelanceerd, een opwindend nieuw programma gericht op het aanmoedigen van filmideeën van talenten op de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.

Dit nieuwe initiatief markeert een belangrijke stap voor de Caribische filmindustrie, met een specifieke focus op het ontdekken en ondersteunen van talenten van de genoemde eilanden. Of je nu een doorgewinterde scenarist, een aspirant-regisseur of een beginnende producent bent, Studio Caribe biedt een unieke kans om ideeën voor een korte (jeugd)film tot leven te brengen.

Eloise van Wickeren, Film Commissioner Curaçao, legt uit dat dit initiatief voortkomt uit een voortdurende samenwerking met het Filmfonds om meer projecten uit Curaçao en Caribisch Nederland aan te moedigen voor financiering. Ze benadrukt het belang van deze nieuwe regeling voor het overbruggen van de kloof tussen gevestigde producenten en jonge filmmakers die nog niet de ervaring hebben om speelfilms te produceren.

“Wij zijn al een paar jaar bezig met het Filmfonds om wat meer projecten uit Curaçao en Caribisch Nederland te laten aanmelden voor het Filmfonds. Dat was in het verleden lastig omdat de ingangseisen nogal hoog zijn”, aldus Van Wickeren.

Korte films
Caribische filmmakers worden aangemoedigd om te beginnen met het produceren van korte films als opstapje naar grotere projecten. Studio Caribe biedt hiervoor een speciale regeling die alleen toegankelijk is voor de Nederlands-Caribische eilanden.

Van Wickeren legt uit dat het proces begint met het indienen van een filmidee, waaruit vervolgens twaalf projecten worden gekozen voor verdere ontwikkeling, met een subsidie van 10.000 euro per project.

“Dat proces houdt in dat ze een begeleidingstraject krijgen waarbij ze gesprekken hebben met verschillende producenten om hun idee te ontwikkelen”, voegt ze toe. Na het ontwikkelingstraject worden zes projecten geselecteerd voor productie, met een bijdrage van 60.000 euro per project.

Lokaal project
Van Wickeren benadrukt dat Studio Caribe lokale talenten wil ondersteunen en stimuleren. “Het is de bedoeling dat het een lokaal project wordt met lokale mensen. Het is bedoeld om hier het lokale talent te ontwikkelen”, zegt ze.

Deze regeling biedt een kans voor jonge talenten die zich willen wagen aan korte films of speelfilms. “Er zijn heel veel jonge filmmakers die zich bezighouden met commercials of muziekvideo’s. Als deze mensen een transitie willen maken naar een narratieve korte film of speelfilm kunnen ze zich aanmelden. Er zijn er een hoop die wel ambitie hebben maar nog niet de ervaring”, legt Van Wickeren uit.

Studio Caribe geeft hun de financiële ondersteuning om deze transitie mogelijk te maken. Filmmakers die geïnteresseerd zijn, moeten op de eilanden woonachtig zijn en enige ervaring hebben in de sector. De regeling biedt niet alleen een financieel vangnet, maar ook een platform voor lokale talenten om zich te ontwikkelen en door te groeien binnen de filmindustrie.

De aanvraagperiode voor Studio Caribe is geopend vanaf 15 april en loopt tot dinsdag 21 mei 2024. Filmmakers die geïnteresseerd zijn, worden aangemoedigd om tijdig hun aanvraag in te dienen en kunnen meer informatie vinden op de website van het Filmfonds. https://www.filmfonds.nl/actueel/feestelijke-lancering-studio-caribe-op-curaçao-en-aruba