Foto: Curaçaose Atletiek Bond

De Nederlandse sprintselectie is op Curaçao. Wereldtoppers, zoals Femke Bol en Liemarvin Bonevacia lopen hun rondjes in sportstadion Sentro Deportivo di Kòrsou (SDK). De Olympiërs bereiden zich voor op het WK Estafette op 4 en 5 mei in de Bahamas.

“Heel bijzonder”, vindt de lokale organisator en oud-topatleet Caimin Douglas. “Het is voor het eerst dat Team NL kiest voor Curaçao. Nassau ligt in dezelfde tijdzone en heeft eenzelfde klimaat. Daar profiteren de atleten van.”

Het is uniek dat op Curaçao de complete sprinttop van Nederland bij elkaar is. Extra leuk, omdat een groot deel van de Olympiërs op het eiland is geboren of van Curaçaose afkomst is. Liemarvin Bonevacia, maar ook Taymir Burnet, Terrence Agard, Ramsey Angela en Hensley Paulina. En natuurlijk de nestor onder de atleten: de 39-jarige
Churandy Martina.

Focus op de wissels
Douglas was zelf een succesvol sprinter op de 100 en 200 meter voor de Nederlandse Antillen en later Nederland. In 2003 won hij met het estafetteteam brons op het WK. “Een paar weken voor zo’n WK, zoals nu, gaat het vooral om de wissels”, weet hij uit ervaring. “Op volle snelheid het stokje doorgeven, dat moet vlekkeloos gaan. Daar haal
je de winst.”

Deze weken staat er voor de Nederlandse sprinters, mannen én vrouwen, echt iets op het spel. Na de afsluitende trainingswedstrijden wordt beslist welke vier lopers op de verschillende afstanden tijdens het WK aan de start verschijnen. Ook de estafette-selecties van België, Zwitserland en Oekraïne zijn op het eiland.

Tijdens het Curaçao Sprint Fest, zondagavond 28 april, kan het publiek zo’n honderd topatleten uit het buitenland aan het werk zien. “Maar ook lokale atleten uit verschillende disciplines”, zegt Douglas. “Echt een atletiekfeest!”

Samenwerking Atletiekunie
Douglas ziet de keuze voor Curaçao als een resultaat van de samenwerkingsovereenkomst die de Curaçaose Atletiek Bond in 2022 heeft afgesloten met de Nederlandse Atletiekunie. “Nederland helpt ons door kennis te delen, bijvoorbeeld met trainingen voor coaches. Wij organiseren nu deze stage.”

Daar komt heel wat bij kijken. Dat gaat bijvoorbeeld over speciale voedingsvoorschriften. “De diëtiste van de Atletiekunie heeft de koks instructies gegeven”, vertelt Douglas. “We hebben gezorgd voor schaduwplekken langs de baan, een speciale massageruimte, extra faciliteiten voor krachttrainingen en ijs voor een bad met ijswater.”

Caimin Douglas en later Churandy Martina konden in hun jonge jaren niet profiteren van de nauwe contacten met de Nederlandse Atletiekunie. Dat is nu anders. “Jonge talenten zoals Zion Sambo en Raminge Laker Dewindt staan op de radar van Nederland. Zij krijgen de kans mee te trainen op Papendal en voelen zich al een beetje deel van Team NL.”

Toekomst voor sporttoerisme
De nauwe samenwerking heeft een proces van verandering en verbetering in gang gezet. Douglas: “Coaches op het eiland leren nu ook beter talenten te scouten. We gebruiken dezelfde software als Nederland en de Atletiekunie heeft daardoor toegang tot onze database.”

Deze eerste trainingsstage van de Nederlandse selectie smaakt naar meer. Douglas ziet een toekomst voor sporttoerisme. Dan is het wel zaak de faciliteiten goed te onderhouden. De toplaag van de atletiekbaan in het SDK is bijvoorbeeld aan vervanging toe. “Die is in 2013 aangelegd. Als we meer van dit soort stages willen verzorgen, moet de baan echt worden vernieuwd”, zegt Douglas.

Curaçaos afscheid Churandy
De voorbereidingen op het WK worden zondag 28 april afgesloten met het Curaçao Sprint Fest. “Dit is de laatste keer dat mensen Churandy Martina op Curaçao kunnen zien hardlopen”, zegt Douglas. “Hij wil naar het WK Estafette om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daarna stopt hij. We zullen hem een eervol afscheid
geven.”