Foto: Kim Hendriksen

In Buurtcentrum Wishi Marchena vond voor de vijfde keer het project ‘Un Smail pa Kòrsou’ (een glimlach voor Curaçao) plaats. Dit initiatief, gestart in Nederland door ‘Smiles World’, heeft als voornaamste doel de mondgezondheid van kinderen op Curaçao te verbeteren door preventieve tandheelkundige zorg.

Het project heeft een transformatie doorgemaakt. In plaats van kinderen naar een tandheelkundige praktijk te laten komen, gaan mondhygiënisten, tandartsen en stagiaires nu actief de buurten in om kinderen kosteloos te voorzien van voorlichting, tandheelkundige controles en pakketten. Dit jaar wordt het project uitgevoerd in samenwerking met ‘Fundashon Salú pa tur’, ‘Federashon Otrobanda’ en de Koninklijke Marine, die bussen inzetten om kinderen op te halen uit de wijken.

“Vanaf de eerste keer dat we het project organiseerde, werden we al overspoeld door kinderen met pijnklachten. Toen wisten we dat de noodzaak heel hoog was. Inmiddels komen er zo’n 400 kinderen op het evenement af,” vertelt medeorganisator Denice Bezemer-Hoyer.

“We zijn hier toentertijd over in gesprek gegaan met de minister van gezondheid (GMN), maar die heeft aangegeven deze kosten niet te kunnen dragen, dus zijn we het zelf maar gaan doen. We hebben ervoor gekozen om dit drie jaar te doen en dit af te sluiten met een rapport over hoe het gesteld is met de mondhygiëne bij kinderen op het eiland,” aldus Bezemer-Hoyer.

Samenwerking en noodzaak
Het valt dit jaar op dat er veel Spaanstaligen op het project zijn afgekomen. “Dit jaar werken we voor het eerst samen met de stichting Salú pa tur zodat de kinderen van ongedocumenteerden ook tandheelkundige zorg kunnen krijgen,” vertelt Bezemer-Hoyer.

Marhainska Sakoetoe van Salú pa tur over de samenwerking: “Het viel ons op dat veel patiënten in onze praktijk, en ook helaas kinderen een slecht gebit hebben. Omdat we weten dat de meeste van onze patiënten niet verzekerd zijn, wilden we iets preventiefs gaan doen. Daarom hebben we ons aangesloten bij dit project.”

Focus op preventie binnen de tandheelkunde
De nadruk van het project ligt op preventie. Door kennis te delen en laagdrempelige toegang tot tandheelkundige zorg te bieden, wordt geprobeerd de perceptie binnen de Curaçaose gemeenschap ten opzichte van mondgezondheid te veranderen.

De Curaçaose tandarts Eric de Brabander is voor de tweede keer aanwezig tijdens het project. Hij schrikt niet meer van de staat van de mondverzorging bij de kinderen. Hij ziet dit ook elke dag in zijn praktijk. Hoe dit kan worden aangepakt? “Het allerbelangrijkste is drinkwater fluorideren. Elke gulden die je aan drinkwaterfluoride uitgeeft, bespaart je zeshonderd gulden op tandheelkundige zorg.”

Resultaten en vooruitgang
Lisette van der Harst van Smiles World is een van de initiatiefneemsters van het project, en voor de vijfde keer aanwezig; “Het was een hele drukke dag, maar ook een hele leuke dag”, vertelt Van der Harst. “Elke keer is weer anders. Ook merk ik dat sommige kinderen mij herkennen van voorgaande jaren. Er is zelf een jongetje die vorig jaar heel graag met mij op de foto wilde, en dit jaar weer. Zo leuk”.

De mondhygiëniste heeft samen met mede initiatiefneemster Saskia den Hartog de hele dag controles uitgevoerd bij de kinderen. “We zien dat steeds meer kinderen op ons project afkomen. Maar ook het aantal samenwerkingen groeit. Genoeg sponsoren vinden is deze editie toch ook weer onze grootste uitdaging geweest, je moet voldoende mensen hebben die voor de internationale mondhygiënisten en tandartsen kunnen vertalen, ook wil je alle vrijwilligers te eten kunnen geven en alle kinderen een kado kunnen geven”.

Het evenement zal in november voor de laatste keer in deze hoedanigheid plaatsvinden. Het project gaat wel door, maar zal niet meer gekoppeld zijn aan een onderzoek en zal een keer per jaar, in plaats van twee keer per jaar plaatsvinden.