Foto: Crijojo Trappers

De woede, het verdriet en de verontwaardiging op Aruba over de wrede manier waarop hond Khaleesi door ernstige mishandeling is overleden, zijn groot. ‘Justice for Khaleesi’ wordt massaal online gedeeld, ook in toeristengroepen. Er wordt een zware straf geëist, maar de huidige wetgeving maakt het moeilijk om in te grijpen.

Hoewel er een nieuwe dierenwelzijnswet in de maak is, die op zijn vroegst begin volgend jaar ingevoerd zou worden, is dit te laat voor Khaleesi. Minister Ursell Arends van Integriteit, Transport, Natuur en Ouderenzorg sluit echter niet uit dat deze wet met terugwerkende kracht toegepast kan worden.

Zoraida Conijn van dierenstichting Luna Foundation zou graag zien dat de wet naar Khaleesi wordt vernoemd, ‘zodat men dit nooit vergeet’.

Gruwelijk en wreed
Vorige week dinsdag sloeg een bezorgde buur alarm omdat er dagenlang het gehuil van een zogende moederhond te horen was in de tuin van de Arubaanse man A.G. Omdat ze zelf niet op het erf kon komen en geen gehoor kreeg bij de aangewezen instanties vroeg ze Conijn en haar stichting om hulp. 

Crijojo Trappers, een dierenorganisatie waar de stichting van Conijn mee samenwerkt, trof die ochtend een schokkend tafereel aan: een graatmagere, halfdode hond die zo strak vastgeketend aan de boom was dat zij geen zuurstof kreeg, terwijl er zes hongerige puppy’s onder haar lagen.

“In al mijn jaren ben ik nog nooit een hond in zulke wrede omstandigheden tegengekomen. Aan haar nek was te zien dat ze minstens twee maanden op deze manier vastgebonden was. Ze zat in een wurggreep”, zegt Conijn.  

Er is aangifte gedaan, maar de verdachte, een bekende persoon op het eiland, lijkt geen directe verantwoordelijkheid te willen nemen voor de mishandeling van zijn eigen hond, wat voor veel opschudding zorgt onder de bevolking.

Er ontstond een ware hetze tegen hem toen de grafische beelden vrijgegeven werden van de omstandigheden waarin Khaleesi en haar puppy’s gevonden werden. 

Hij heeft inmiddels ontslag genomen als lid van de politieke partij M.A.S., en culturele en religieuze instanties hebben de samenwerking met hem beëindigd. “Wat er nu op social media gebeurt keur ik niet goed, want geen enkel vorm van geweld is OK”, zegt Conijn.  

De politie ontving op woensdag het autopsierapport om hun onderzoek te voltooien en in te dienen bij het Openbaar Ministerie.

Nieuwe gevallen
Sinds de dood van Khaleesi heeft Conijn al 120 berichten binnengekregen van nieuwe meldingen via Facebook, allemaal van verwaarloosde huisdieren. 

“Ook mijn Whatsapp ontploft van de binnenkomende berichten en dat is super, want de dood van Khaleesi triggert iets bij mensen, we werken samen met alle dierenorganisaties om binnenkomende meldingen in kaart te brengen en op te pakken.” 

“Belangrijk is dat mensen bewust worden hoe ze omgaan met hun huisdieren, de verantwoordelijkheid nemen en goed voor ze zorgen”, vindt ze. 

Het probleem escaleert doordat mensen hun honden en katten niet laten steriliseren, de dieren niet binnen hun erf houden en ongewenste honden en katten dumpen.

De meeste gevallen van dierenmishandeling betreffen eigen dieren, stelt Conijn, die momenteel meer dan 140 honden opvangt. Hierdoor zijn dierenorganisaties overbelast, en tot nu toe heeft de overheid het probleem niet kunnen oplossen; verschillende regeringen hebben halve maatregelen genomen, waarbij handhaving een terugkerend probleem blijkt.

Gerechtigheid
Online is er een petitie gestart om aandacht te vragen voor dierenmishandeling en gerechtigheid. Binnen een week zijn er al meer dan 9.000 handtekeningen verzameld. Op 13 april organiseren Arubaanse dierenorganisaties een ‘Walk of Light’ voor Khaleesi en tegen dierenmishandeling op het eiland.

Voor Luna Foundation zou gerechtigheid voor Khaleesi betekenen dat de huidige hondenwet wordt aangepast zodat wat nu is gebeurd, nooit meer gebeurt.

Arends hoopt de nieuwe dierenwet eind dit jaar in het parlement te kunnen behandelen. Deze wet moet ervoor zorgen dat de handhaving niet meer bij de wijkpolitie ligt, maar dat er, net als bij de Nederlandse dierenwet, toezichthouders en zogenaamde boa’s worden opgeleid en aangesteld.

Meer bewustwording
Ook vindt Arends dit het moment om de omgang met huisdieren te veranderen. Daarom wordt de komende tijd een nieuw dierenwelzijnsbeleid uitgerold, waarin educatie en preventie centraal staan. 

”Wat er met Khaleesi is gebeurd moet een les zijn voor onze gemeenschap, dat we aangeven dat we dit soort handelen niet tolereren en gelijk melding van maken”, aldus Arends. 

Ook Conijn roept de gemeenschap op om beter op elkaar te letten als gemeenschap. “Mishandeling maakt geen onderdeel van ons cultuur maar gebeurt nu toch, we moeten laten zien dat we geen barbaren zijn en beter zijn dan dit. Want uiteindelijk zijn het onze dieren en kinderen die hieronder lijden”, stelt Conijn.