Foto: NTR

In De Nacht van Caribisch Netwerk (NPO Radio 1) vertelt schrijver James Ocalia over de landbouw op Aruba.

Ocalia schreef Roots & Renewal, zijn meest recente boek waarin hij zijn zeven jaar op Aruba beschrijft.

James kwam naar Nederland om te studeren met het idee om weer terug te keren. Bij het schrijven van zijn eerste boek over Arubaanse gerechten merkte hij dat er een groot tekort was aan lokaal verbouwd voedsel. Dat deed bij hem het besef groeien dat hij wat terug kon doen voor zijn eiland.

Veel vertrouwen in zijn ideeën om meer voedsel op Aruba te verbouwen was er niet. Maar hij hield vol, ondanks negatieve kritiek. Het mooie ervan is dat jaren later hij een verandering ten goede heeft gezien op zijn eiland.

De held van James Ocalia is Daniel Leo. Hij was gedeputeerde van Aruba en aanjager van de landbouw. Als gedeputeerde heeft Leo dammen gerealiseerd om regenwater op te vangen, studenten met een beurs naar het buitenland om landbouw te studeren. Hij was onvermoeibaar in zijn streven om de landbouwsector te stimuleren.

Ezels vindt James bijzondere dieren. Ze werden vroeger gebruikt als lastdieren op de kunuku’s en waren daarmee belangrijk voor de economie. Het dier is tegenwoordig een onderdeel van het Arubaans cultureel erfgoed. Maar dieren hebben überhaupt een speciaal plekje in zijn hart.

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug.

De Nacht van Caribisch Netwerk
  • Deze uitzending gemist? Luister hier terug
  • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guilliano Payne.
  • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
  • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.