Foto: NTR

In De Nacht van Caribisch Netwerk (NPO Radio 1) vertelt John Leerdam over zijn fascinatie voor onze eilanden. Veel Caribische kunstenaars ‘hebben voor emancipatie gezorgd’.

Leerdam is theatermaker en regisseur, oud-Kamerlid, organisator van de Black Achievement Month in Nederland, en is momenteel een van de mensen die de komst van het Nationaal Slavernijmuseum begeleidt.

Hij is geboren en getogen op Curaçao; zijn vader is Surinaams en zijn moeder komt van het eiland Saint Kitts. “Ik heb op alle zes eilanden gewerkt, waardoor ik de mensen en culturen heb leren kennen”, vertelt Leerdam aan presentator Guillano Payne. “Want dat je op Curaçao geboren en getogen bent, betekent niet dat je automatisch dat ook weet.”

Wat Leerdam fascineert, is de impact van Caribische kunst en theater. Zelf heeft hij jarenlang theatervoorstellingen geregisseerd. In de uitzending roemt hij een aantal Caribische vrouwen. Ook vertelt hij over de bijzondere prestaties van acteur en regisseur Felix de Rooy en schrijver Norman de Palm. “De eerste mannelijke echtpaar die samenwoonden op Curaçao.”

Leerdam werkt aan Nationaal Slavernijmuseum
Leerdam is inmiddels kwartiermaker voor het Nationaal Slavernijmuseum dat later in Amsterdam komt. De vraag is: wat moet het museum precies gaan laten zien en vertellen? Om een duidelijk antwoord te krijgen, spreekt hij met verschillende experts en inwoners van de eilanden.

Veel verhalen worden nu pas verteld of herontdekt, merkt hij. Tegenover de plek waar hij jarenlang ging zwemmen op Statia, was de plek waar mensen uit Afrika werden vastgezet om later doorverkocht te worden. “Het heeft me dagen achtervolgd.”

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug.

De Nacht van Caribisch Netwerk
  • Deze uitzending gemist? Luister hier terug
  • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guilliano Payne.
  • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
  • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.