Is Vernond Rombley onterecht veroordeeld tot moordenaar? Een onderzoeksteam pleit om de zaak opnieuw te doen, maar het gerechtshof op Curaçao wil eerst meer onderzoek. Familie en vrienden reageren boos en teleurgesteld.

Rombley is een celstraf van 15 jaar aan het uitzitten voor moord. Bij een roofoverval op een minimarket Wah Wei in 2014 kwam de 30-jarige eigenaar Li Zufeng om het leven.

Rombley ontkent betrokkenheid en volgens onderzoekers van het Nederlandse Innocence Project wordt zijn onschuld op verschillende punten bevestigd.

De familie hoopte dat er met een herzieningsverzoek verandering zou komen in de straf, maar het gerechtshof is nu alleen met een tussenvonnis gekomen. Op één punt willen de rechters namelijk wel meer onderzoek: naar het verschil in lichaamslengte van Rombley en die van de dader op de bewakingscamera van de minimarket.

Onderzoek naar lichaamslengte
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet nu onafhankelijk onderzoek doen naar de lichaamslengte van de veroordeelde moordenaar. Als uit verschil uit het onderzoek blijkt, is dat nieuw bewijs in de zaak. Mogelijk zou dan de strafzaak over moeten worden gedaan.

De man op de video meet afhankelijk van welk onderzoek wordt gebruikt, tussen de 1.63 en 1.69; Rombley is 1.76 meter.

‘Meer verschillen te zien’
Er is verder duidelijk te zien dat het haar van de dader op de beelden en dat van Rombley nogal verschillen. Rombley heeft een grote bos dreads, de persoon op de video draagt een petje. Het lijkt onmogelijk dat de dreads in zo’n hoofddeksel gestopt kunnen worden.

Ook de stand van de wenkbrauwen verschillen flink, zegt het team van het Innonce Project. En er is een verschil in links- en rechtshandigheid tussen de persoon op de video en de veroordeelde Rombley.

Verdwenen appjes en ‘stoerdoenerij’
Er zouden verder 413 app-berichten van de telefoon van Rombley zijn gewist door justitie, volgens het onderzoeksteam van het Innonce Project. Dat zou zijn gebeurd nadat de politie de mobiel in beslag had genomen. Daardoor zouden eventuele berichten die Rombley vrij kunnen pleiten zijn gewist.

In een deel van de appjes die nog wel op de telefoon staan, schept Rombley tegen enkele meisjes op dat hij een moord heeft gepleegd. “Stoerdoenerij”, volgens zijn advocaten.

Gerechtshof niet overtuigd
Het gerechtshof ziet – op basis van wat het Innonce Project heeft gepresenteerd – geen nieuwe feiten of bewijs om de zaak opnieuw te doen, tot zichtbaar grote teleurstelling bij familieleden. Ook het wissen van een deel van de appjes door de politie acht het hof niet bewezen.

“Dat is toch echt heel raar? Die appjes kunnen niet zomaar verdwijnen!”, zegt een boos familielid.

“We zijn echt verbijsterd door de argumenten van de rechter”, reageert Lucio Ricardo, één van de onderzoekers (Innocence Project). “Als de politie ze niet heeft verwijderd, wie dan wel? Vernond kan dat toch niet zelf hebben gedaan als de politie zijn telefoon in beslag heeft genomen.”

“Het Hof legt allemaal bewijsmateriaal waar lang en uitgebreid onderzoek naar is gedaan, zomaar naast zich neer”, aldus Ricardo.

‘We mogen de hoop niet verliezen!’
“Het enige wat nu nog rest is hoop”, reageert één van de familieleden. “Hoop dat het onderzoek van het NFI duidelijk naar voren brengt dat Vernond de moord niet gepleegd kan hebben. Die hoop is het enige dat we nog hebben. Dat mogen we niet verliezen!”