Foto: Kim Hendriksen

In de maand oktober worden stilgeboren baby’s herdacht. Nadat Farièle erachter kwam dat haar stilgeboren kindje Imani officieel geen naam kon krijgen, heeft zij op Curaçao de stichting Our Angels Journey opgericht. Het is dankzij haar dat er voor veel moeders én vaders verandering is gekomen. 

Het verdriet was al zo groot. Farièle van Wilgen-Trinidad was daarna met stomheid geslagen toen ze erachter kwam dat haar stilgeboren dochtertje van 22 weken, samen met alle resten van organen en geamputeerde ledematen, door het ziekenhuis op Curaçao gecremeerd zou worden.

“Mij werd verteld dat ze met de andere engeltjes begraven zou worden. Hier had ik geen toestemming voor gegeven.” Ze vraagt haar dochtertje terug, zodat zij haar zelf een waardig afscheid kan geven.

Imani
Farièle komt erachter dat haar dochtertje geregistreerd staat als ‘levenloos T.’, en niet onder haar naam Imani. Het was toen nog per wet vastgelegd dat ze haar dochtertje officieel geen naam mag geven, omdat Imani voor 24 weken geboren is.

Ook mocht Imani van de overheid ook niet de achternaam van haar vader krijgen, omdat Farièle op dat moment nog niet getrouwd is.

Farièle neemt zich voor om zich in te zetten dat de overheid geen onderscheid meer maakt in hoe het ongeboren kind is. Ze wil dat andere toekomstige ouders dit nare proces niet meer hoeven mee te maken. Ze begint de stichting Our Angels Journey.

Rechtszaak gewonnen
Ze start een juridische procedure, en met succes. In 2020 heeft de rechtbank het verzoek van Farièle en haar man toegewezen om op de opgestelde akte levenloos geboren kind, de naam Imani toe te voegen.

Er is gelukkig ook meer verbetering gekomen voor alle ouders, dankzij Farièle. Sinds augustus 2023 mag ook de achternaam van de vader worden toegevoegd, ook wanneer de ouders niet getrouwd zijn en de vader het kindje voor die tijd niet heeft erkend.

“We moesten na de uitspraak van het Hof zes weken wachten of Kranshi (gemeentehuis) in beroep zou gaan, maar dat hebben ze niet gedaan. We zijn heel blij met deze uitspraak.”


Video: Kim Hendriksen

‘Er moet meer gebeuren’
“We zijn nu bezig met het document van het ziekenhuis. We willen op het formulier één regel toevoegen, de naam van het kind, zodat je dan niet het hele proces moet doorlopen zoals wij. Er moet een nieuw protocol komen dat je de naam van het kind meteen kan noteren.”

“Soms heb je broeders en zusters in het ziekenhuis die wel meewerken en de naam noteren. Dan gaat het meteen goed bij Kranshi, maar vaak ook niet. Ze schrijven gewoon levenloos en dan moet je het proces beginnen.”

Het proces houdt in dat via het bevolkingsregister een akte van de ouder en de akte levenloos van het kind, opgehaald moet worden. En dan moeten de ouders met een brief dit bij het Hof gaan indienen en dan krijgen ze een document. Met dat document kunnen ze bij Kranshi de naam aanpassen.

Jaarlijkse campagne op Curaçao
Ze probeert tijdens de ‘National Pregnancy and Infant Loss Awareness Month’, aandacht te vragen via een online-campagne: #pinkandbluecuraçao. “Heel veel mensen staan hier niet bij stil. Maar een baby, ook een baby die stilgeboren is, hoort bij je familie.”

Farièle vindt het ook belangrijk dat mensen weten dat na zo’n verlies, het voor mensen moeilijk kan zijn om weer goed te kunnen functioneren.

“Soms kunnen mensen enige tijd niet meer goed presteren of mensen kunnen een tijd niet meer werken. In deze week willen we hier stil bij staan en laten weten dat wij aan je denken. Daarom hebben we ook ‘Our Angels Journey’ gestart. Ook om de mensen te zeggen dat je niet alleen bent in dit traject.”

Pondjesbrug kleurt roze en blauw
Om aandacht te vragen hiervoor zullen verschillende bedrijven hun gebouw verlichten met de kleuren roze en blauw. Ook de Pontjesbrug kleurt roze en blauw. “Heel veel mensen dit dit zien vragen zich af wat het is. Daardoor hebben we heel veel publiciteit gekregen.”

“Je ziet ook mensen die blauwe en roze kleuren aantrekken en bedrijven die hierover op sociale media posten. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

“We hopen dat de bewustwording volgend jaar nog meer groeit. We gaan door met onze strijd. De kinderen hebben recht op hun naam. Zodat we weten dat ze hebben bestaan.”