Foto: FPNA

Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven aan te trekken. Veel jongeren melden zich aan als vrijwilliger om te helpen met dit pilotproject.

“Dat is ook een van de doelen van de stichting, om met zulke projecten meer bewustwording over natuurbehoud te creëren, vooral bij de jongere generatie”, legt FPNA-woordvoerder Edeline Berg uit.

Veel jongeren kwamen af op de oproep om te helpen de rifstructuren van een zandlaag voorzien voordat ze in zee geplaatst worden.

“We dragen zelf bij aan de schade van onze koralen, nu kunnen we iets terug doen”, zegt een van de jongeren die meehelpt.

De jongeren zien het belang van zo’n project en dit geeft hen een manier om positief bij te dragen, stelt Tobia de Sciosciolo van de Universiteit van Aruba.

Samen met studenten van de universiteit helpt hij de riffen monitoren maar proberen zij ook meer bewustwording onder de mensen te creëren.

De afgelopen weken hebben de vrijwilligers geholpen met het klaarmaken van 300 rifsterren. Foto: Melissa Stamper

Het idee van kunstriffen is dat er hiermee de driedimensionale structuur van de koralen terugkomt zodat er ook meer leefruimte is en meer leven aangetrokken wordt, legt Sietske van der Wal, interim marien park manager van FPNA uit.

Het plaatsen van koraalfragmenten helpt ook gelijk met het koraalherstel. “Dan komen niet alleen structuren terug maar ook levende koralen zelf”, zegt ze.

Koraalherstel
De twee soorten vertakkende koralen waarmee wordt gewerkt raken niet besmet door de koraalziekte Stony Coral Tissue Disease die nu op Aruba aanwezig is en een bedreiging vormt voor een groot deel van de koraalsoorten.

“Dat is voordelig voor ons project, al betekent het niet dat het direct helpt tegen de ziekte. Wel leren we meer methodes voor koraalherstel . Die zouden we op andere koraalsoorten kunnen toepassen”, zegt Van der Wal.

Natuurstichting Scubble Bubble Foundation levert de koraalfragmenten en helpt ook mee bij het plaatsen van de koralen.

“Natuurlijk zien we graag dat dit project de koralen herstelt. Maar als het nu gaat leven onder de mensen en er meer aandacht komt voor de koralen is dat al een overwinning”, stelt directeur Nichole Dancer.

Het team met alle stakeholders op een boot. Foto: FPNA

Het team met alle stakeholders op een boot. Foto: FPNA

Inmiddels zijn er al 80 installaties in zee geplaatst. De volgende stap is het opbinden van de koraalfragmenten.

Hoge temperaturen in september en oktober vormen een hoog risico voor overleving van de koraalfragmenten op de kunstrifstructuren. Daarom monitort FPNA de watertemperatuur om te bepalen wanneer ze wel geplaatst kunnen worden.

”We willen een zo gunstig mogelijk moment hebben zodat ze niet extra gestrest raken en de verhuizing de enige stress is. Dan is er een groter kans dat ze dat overleven”, aldus Van der Wal.

Dat mensen geïnteresseerd en bereid zijn om mee te helpen is mooi om te zien, vindt ze. “Het is mooi hoe we als gemeenschap dit project samen dragen.”

Turning the Tide project

Het herstelproject voor koralen maakt deel uit van een groter project ‘Turning the Tide’ en is een pilotproject dat mogelijk wordt gemaakt door fondsen van het EU-programma RESEMBID. Hierdoor wordt ook samengewerkt met Wageningen Universiteit en lokale partners. In April 2024 worden de eerste resultaten van het pilotproject gepresenteerd