Foto: Marit Severijnse

Op Bonaire is vandaag – na meer dan vier jaar – weer de eerste boot uit Venezuela verwelkomd. Veel inwoners hoopten dat daarmee ook de groente- en fruitmarkt terug zou komen, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. De producten gaan naar de supermarkt.


Video: Marit Severijnse

De goederen worden doorverkocht aan ondernemers op het eiland. “Aan de hand van de ervaringen op Curaçao en Aruba, is het te verwachten dat de producten goedkoop zullen zijn”, aldus gedeputeerde Jolinda Craane.

Geen markt? Op straat valt dit bij sommige mensen als een verrassing. “Hoe weten we dan voor hoeveel winst de producten aan ons worden doorverkocht?”, vraagt een Bonairiaanse man zich af.

De hoop is op de abc-eilanden dat groente en fruit wat goedkoper worden dankzij de terugkomst van de Venezolaanse barkjes. Vroeger stonden ze bekend om hun stuntprijzen.

Aan de boulevard verkopen kan niet, want de (lokale) politiek heeft een aantal regels veranderd. “Sinds 2019 mag losse verkoop in de haven niet meer”, legt gedeputeerde Craane uit.

“Ook was er toen geen visumplicht en toeristenbelasting (van 75 dollar per keer dat je Bonaire binnenkomt, red.) waar ze aan zouden moeten voldoen. Dat maakte het toen iets makkelijker. Nu krijgen ze vrijstelling van een aantal uurtjes om hun goederen aan land te brengen.”

“Er zou ook een markt moeten komen voor ons Bonairianen”, zegt de man op straat stellig. Gedeputeerde Craane sluit dit niet uit. “We gaan kijken hoe we dat in de toekomst iets makkelijker kunnen maken”, zegt ze daarop.

Toch zijn de meeste inwoners wel blij dat de grenzen weer open zijn. “Eindelijk zijn de barkjes weer terug!”, zegt Jordy. “Wij zijn daar vroeger niet alleen mee opgegroeid, maar ook veel families op Bonaire komen van Venezuela of hebben familie daar. Ik hoop dat zoiets echt nooit meer kan gebeuren.”

Jordy hoopt ook dat de lokale politiek meer samenwerkt met de Venezolanen. “Wij Bonairianen zijn mensen van de zee, maar kinderen hebben nu in hun vakantie niks te doen. Er zou hier een werf moeten komen waar kinderen het vak kunnen leren. Bijvoorbeeld hoe je op een vissersboot werkt.”