Op Bonaire wordt deze week het allereerste Pride evenement georganiseerd. Kun je op Bonaire echt jezelf zijn? Nog niet, zegt Guillaume Martiszoon (17). Toch is hij optimistisch. 

Martiszoon is net geslaagd voor de mavo. Na de zomer gaat hij naar Curaçao om te studeren voor Sociaal Werker. Hij houdt van lezen, skateboarden en schrijven. Tijdens Pride zal hij een gedicht voordragen.

Wat betekent het voor jou dat Pride voor het eerst op Bonaire wordt georganiseerd?

“Ik heb het gevoel dat het betekent dat Bonaire positief verandert.”

En zie of voel jij dat ook?

“Niet echt, hier is nooit echt een grote lhbti+-cultuur geweest. Ook is er nog steeds veel homofobie, in ieder geval op scholen. Er wordt veel gepest. Ik ben zelf nog nooit gepest, maar misschien komt dat omdat ik niet echt open ben met iedereen over wie ik ben. Ik praat er liever niet over.”

“Ik heb het gevoel dat sommige mensen helemaal niet met me praten, omdat ze een bepaald vooroordeel hebben over hoe ik me gedraag, maar mijn vrienden accepteren mij.”

En thuis? 

“Ik ben geadopteerd en ik woon bij mijn tante. Met haar kan ik over alles praten, maar ik denk dat ouders in het algemeen minder tolerant zijn.”

Zou het helpen als het op scholen meer besproken wordt?

 “Ik denk dat dat heel belangrijk is. Meer bewustzijn creëren door er echt over te praten. Ik denk dat het goed is om verschillende standpunten in een klas te horen. Kinderen zouden dat ook leuk vinden, denk ik. Soms gebeurt dat ook tijdens de les, maar dan wordt het door leerkrachten op eigen initiatief gedaan. Ik denk dat de school het een onderdeel van het schoolprogramma zou moeten maken.”

Heb je het gevoel dat je echt jezelf kunt zijn op Bonaire? Dat je je kunt kleden hoe je wil? Kunt vallen op wie je wil? Je kunt uiten zoals je wil?

“Ja, zolang je maar accepteert dat mensen al een oordeel over je hebben of dat je uitgescholden kunt worden. Er is ook veel stille veroordeling. Vanwege de cultuur en religie. Als je bijvoorbeeld in het openbaar een man in een jurk ziet, zullen veel ouders tegen hun kinderen zeggen dat ze zich niet zo moeten kleden. Ik heb het gevoel dat mensen vaak bang zijn voor het oordeel van anderen, maar ik denk daar zelf nooit over na. Ik draag wat ik wil.”

Hoe denk je dat dat zal zijn op Curaçao als je daar straks gaat studeren?

“Ik ben daar opgegroeid en ik vind mensen daar kortzichtiger dan hier. Hier word je uitgescholden, maar daar zijn mensen gewelddadiger met hun mening.”

Maak je je daar zorgen over?

Ja, maar ik denk dat het wel goed komt. Ik hoop het.”

Ben je van plan om bij verschillende Pride activiteiten te gaan kijken?

 “Ik denk van wel, want ik ben er al. Ik weet nog niet wat er allemaal gaat gebeuren. Meestal stellen evenementen hier niet zoveel voor, maar soms kan ik ook onder de indruk zijn.”

Wat hoop je dat Pride Bonaire teweegbrengt voor het eiland? 

“Om mensen te laten weten dat lhbti+ bestaat. Dat deze mensen er zijn, hoezeer ze het ook proberen te negeren.”

Wat voor advies zou je anderen willen geven?

“Cliché, maar toch beste advies: wees jezelf, ook al is het eng.”

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.