Dat heel Curaçao weer zonder stroom zit is een belediging voor de bevolking en benadeelt de economie, zegt minister Ruisandro Cijntje van Economische Ontwikkeling. Hij maakte zich donderdag opvallend kwaad over de tweede stroomuitval in acht dagen.

Volgens Cijntje, in een persconferentie de volgende dag, moet de levering van elektriciteit verbeteren. Los van de blackouts op 8 en 15 juni waren er in de afgelopen twee maanden verschillende incidenten, zo benadrukte Cijntje in een boodschap aan de bevolking.

Hét antwoord op de problemen heeft Cijntje niet meteen, maar de directie van overheidsnv Aqualectra mag wat hem betreft gewaarschuwd zijn. Hij stelde ‘geen enkele maatregel’ uit te stellen. Het wegsturen van de huidige directie noemde hij een mogelijkheid. “Alle verantwoordelijken moeten hun verantwoordelijkheid nemen!”

Aqualectra-directeur Darick Jonis heeft vrijdag zijn ontslag ingediend na de golf van kritiek op het eiland. Hij zei eerder op donderdag in de media wel te begrijpen dat minister Cijntje bezorgd is. Maar Jonis benadrukt dat de twee recente blackouts verschillende oorzaken hadden.

Persconferentie van Aqualectra net na de blackout door financieel directeur Neysa Isenia en manager power supply chain Rudolf Garmes.

In het eerste geval was er bij graafwerkzaamheden in Parera door een ander bedrijf een grote kabel beschadigd geraakt, maar is dat nooit aan Aqualectra doorgegeven. Op 15 juni was er een kortsluiting in een schakelstation te Mundu Nobo, wat leidde tot een explosie.

Als gevolg van de laatste black-out bleven de scholen dicht en hoefden ambtenaren niet naar het werk te komen. Cijntje benadrukte ook de nadelige gevolgen voor de economie.

Jonis zegt dat er hard zal worden gewerkt om te voorkomen dat er weer een black-out komt, ‘hoewel dat nooit helemaal is uit te sluiten’. Volgens hem moet kritisch worden gekeken waar het bedrijf geld aan gaat uitgeven. “Als we bijvoorbeeld meer back-up willen hebben, dan kan dat wel. Maar dan is er bijvoorbeeld minder geld voor investeringen. Die keuzes moeten we bespreken.”

‘Stroomvoorziening Curaçao moet fundamenteel anders’
De minister wil dat het bedrijf een technisch directeur krijgt. Op korte termijn verwacht hij een analyse van de huidige directie over de problemen en een plan van aanpak voor de toekomst.

Financieel directeur Neysa Isenia, die in de afgelopen periode meer en meer de woordvoerder van het bedrijf is geworden, benadrukt dat stroomproductie en stroomdistributie fundamenteel anders moet. Dat is volgens haar de enige echte oplossing.

Het bedrijf, dat al jaren te maken heeft met een lastige financiële positie, zal daar de komende tijd verder over gaan praten met Cijntje en andere betrokkenen. Isenia zegt er verder alles aan te willen doen om te voorkomen dat de bevolking van Curaçao weer lange tijd zonder stroom komt te zitten.

Schade door stroomuitval
Iedereen die schade heeft kan dat melden bij het bedrijf, dat voorwaarden stelt voor terugbetaling. Om een voorbeeld te noemen: Bij de laatste twee blackouts was de periode van stroomuitval net te kort om geld terug te krijgen voor eten in de vriezer dat door het stroomtekort is bedorven.

“Maar als je net boodschappen had gedaan en het vlees is bedorven omdat je het niet in een koude koelkast of vriezer hebt kunnen stoppen, kun je langskomen met je bonnetje en wel geld terug krijgen voor de boodschappen.” Verder kunnen mensen en bedrijven langskomen als apparatuur schade heeft opgelopen.

Omzetverlies wordt niet vergoed door Aqualectra. Volgens Isenia zou het bedrijf zo’n enorme kostenpost financieel niet overleven.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.