Foto: WEB

Na jarenlang wachten zullen ook andere wijken aan het rioolnetwerk van Bonaire worden aangesloten. Dat maakt gedeputeerde Hennyson Thielman (Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur, Milieu) bekend.

Bonaire gebruikt sinds 2014 een rioolsysteem, maar dat geldt alleen voor de gebouwen aan de kust. Tot 2014 moesten alle huishoudens, bedrijven en hotels gebruikmaken van een eigen beerput of septic tank om vuil water op te vangen.

Afvalwater indirect de zee in
Op en rond het eiland spelen zich verschillende natuur- en milieuproblemen af. Natuurbeschermers klagen al jaren over de afvalwaterproblematiek, die de situatie erger maakt. Grote hoeveelheden afvalwater komen ongezuiverd in de zee terecht en dat is schadelijk voor het koraal. Natuurbeschermers sloegen in mei nog alarm vanwege een zeer besmettelijke koraalziekte die het rif aantast.

“Als je het probleem met het afvalwater aanpakt, zet je de koralen op een veel betere plek om ook deze ziekte te kunnen bevechten”, zegt bioloog Roxanne Francisca van natuurorganisatie Stinapa. “Sterker nog: daar ligt al jaren een plan voor. Er wordt altijd heel veel en heel lang over van alles gedebatteerd en gediscussieerd. Deze situatie laat ons zien dat we daar niet altijd de tijd voor hebben.”

‘Binnenkort starten met werkzaamheden’
Volgens gedeputeerde Thielman is dat plan, voor een goed functionerend rioleringssysteem, nu inmiddels goedgekeurd. “Ik verwacht dat de opdracht over een maand bij Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) ligt, zodat ze kunnen starten met de werkzaamheden.”

Lang niet alle huizen en bedrijven aangesloten
“Er is nog geen vijftien procent van het afvalwater gezuiverd. Dat is echt niks”, zei wetenschapper Stacey MacDonald eerder in de podcast De Vergeten Klimaatcrisis. “Het systeem loopt heel snel vol en er zijn heel snel overstromingen. Vuil water beland nog steeds in de bodem en dus uiteindelijk ook in de zee. Het gaat niet alleen om afvalwater van huishoudens, ook van het ziekenhuis.”

Tot 2020 werd het wc-water van de vliegtuigen in een put gestort op het luchthaventerrein. Vorig jaar zijn de wijken Belnem en Hato ook aangesloten op het rioleringssysteem en daarna een deel van Kralendijk.

‘Natuurherstel zinloos zonder zuivering afvalwater’
Tijdens de vorming van het huidige kabinet-Rutte IV in 2021, heeft het Wereld Natuurfonds samen met een aantal prominente mensen een brandbrief gestuurd naar de formateur: de Caribische gemeenten moeten zo snel mogelijk afvalwater gaan zuiveren. “Natuurherstel is zinloos zo lang er geen afvalwaterzuivering is.”

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.