Foto: Baukje Wassenaar-Verbeek

Natuurbeschermers op Bonaire slaan alarm vanwege een koraalziekte die zeer besmettelijk is voor het rif. Op verschillende plekken zijn delen van het koraal aan het afsterven. 

Het dreigt een natuurramp te worden als nog meer koraal doodgaat. Veel vissen, krabben en zeeschildpadden kunnen niet zonder het koraalrif. Door de Stony Coral Tissue Loss disease ontstaan er dode, witte plekken op het koraal door een bacteriesoort. De ziekte breidt zich steeds verder uit over de rest van het rif.

In bepaalde delen van de kust van Bonaire is het nu verboden om te zwemmen, duiken of snorkelen. Het is onduidelijk of het verbod wordt uitgebreid naar nog meer plekken.


Video: Marit Severijnse

Al langer roepen natuurbeschermers de bijzondere gemeente op om meer actie te ondernemen, zoals het toestaan van antibiotica op het koraal. Volgens het lokaal bestuur is er al veel geprobeerd in de regio, maar ‘heeft niet heel veel gewerkt’.

Bonaire kent een van de mooiste riffen die over is in het Caribisch gebied. De meeste toeristen komen speciaal voor een duik- of snorkelvakantie en dat levert het eiland ook veel geld op. “Los van de economie, draait het hier echt om een waardevol iets wat we nu dreigen te verliezen”, zegt marinebioloog Roxanne Francisca (Stinapa).

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) is maandag op het eiland voor een gepland bezoek. Stinapa, de beheerder van de nationale parken, wil dat ook Den Haag meer actie onderneemt. “Ik weet dat Nederland zich heel veel zorgen maakt over de impact van klimaatverandering op onze riffen, maar deze ziekte kan net zoveel impact hebben op onze riffen als klimaatverandering.”

Koraalziekte in de Caribische regio

De koraalziekte is in heel de Caribische regio waargenomen; voor het eerst in de kust rond Florida. In het Koninkrijk werd het voor het eerst aangetroffen bij Sint-Maarten in 2018. Vermoedelijk heeft het ook de kust van Aruba bereikt. Afgelopen week was er een informatiebijeenkomst, georganiseerd door de overheid samen met de beheerder van de nationale natuurparken.

De vraag is hoe snel de koraalziekte zich verder kan gaan verspreiden. Op het eiland is er bezorgdheid te zien onder personeel van duikscholen en botenverhuur. Zij vrezen opnieuw voor een crisis, vlak na die van de corona-pandemie.

De duikscholen doen hun best door spullen te desinfecteren, om te helpen voorkomen dat de koraalziekte niet naar andere plekken verspreidt. Toeristen worden op het hart gedrukt om zich te houden aan de regels.

Gedeputeerde Hennyson Thielman noemt de situatie ‘zorgelijk’. “We zullen een team opzetten van verschillende organisaties die wekelijks bij elkaar zullen komen. Dan zullen we blijven evalueren en misschien dat er extra maatregelen genomen zullen worden.”

Beluister ook: De Vergeten Klimaatcrisis

Het koraal in heel de Caribische regio heeft het al moeilijk vanwege de warmere zee door klimaatverandering. In de podcast De Vergeten Klimaatcrisis (NPO Radio 1) vertelt wetenschapper Stacey MacDonald over de uitdagingen waar Bonaire voor staat.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.