Aanleg riolering Bonaire - foto: Belkis Osepa

Aanleg riolering Bonaire – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een groot gedeelte van Kralendijk vanaf de kuststrook tot zoveel mogelijk landinwaarts, is vanaf deze week aangesloten op het openbare riool. Een mijlpaal voor Bonaire, want voorheen stroomde het vuile afvalwater van alle huizen en bedrijven in een beerput of septic tank en verdween veelal de grond in.

 
Het rioleringsproject is een miljoeneninvestering betaald uit ontwikkelingsfondsen. Er loopt sinds eind vorig jaar een onderzoek van het onderzoeksbureau OLAF van de Europese Commissie naar de uitvoering van het project. Volgens projectleider Franklin Blom heeft het zeker 35 miljoen euro gekost. Na een vertraging van bijna anderhalf jaar is het hoogtepunt bereikt door de aansluitingen op de riolering.

Een reportage van Belkis Osepa

Zwart water
Bijna negenhonderd huizen, hotels en andere gebouwen worden in de eerste fase van het project aangesloten op de riolering. Ook de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie is nu permanent in gebruik na een periode van proefdraaien. Vanaf deze week wordt een klep omgezet, zodat het zogenoemde ‘zwarte water’ naar het openbare riool stroomt.

 
De aanleg van de riolering was op sommige plaatsen moeilijk door de harde grond. Ook de lokatie van de beerputten en septic tanks onder of dicht bij de gebouwen, zorgde voor veel werk. Blom spreekt van een historisch moment. Hij stelt dat de nieuwe riolering en de rioolwaterzuivering bijdraagt aan de economie van het eiland. “We leven van de duiktoerisme. Voor Bonaire is het van belang dat het onderwaterpark zoveel mogelijk behouden blijft.”

 
Door Belkis Osepa