Foto: UoC

Hoe kun je evenementen (zoals festivals en conferenties) duurzaam maken? Studenten uit verschillende landen kwamen naar het Belgische Next Student Summit 2023 om oplossingen te bedenken. De studenten uit het ‘kleine’ Curaçao winnen verschillende prijzen.

Events organiseren, met zo min mogelijk het milieu vervuilen. Steeds meer bedrijven vinden duurzaamheid belangrijk en zijn op zoek naar innovatie. De studenten van de University of Curaçao (UoC) maken indruk. Niet alleen om wat ze bedenken en hoe ze presenteren, maar ook als ze op hun smartphone foto’s van hun thuisland laten zien.

Samen met studenten uit twaalf andere landen zijn ze afgereisd naar het Belgische Gent voor het internationale event, waar 65 studenten uit bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en Roemenië strijden om innovatie. Ze proberen Belgische professionals uit de evenementen-sector te inspireren.

“Uiteindelijk hebben drie Curaçaose studenten met hun werkgroep prijzen gewonnen!”, vertelt UoC-docent Eunice Cijntje (Innovatie en Marketing). ‘Het meest innovatieve idee’, ‘het meest creatieve idee’ en ‘de meest magische presentatie’. Ook gaan ze er met de prijs ‘overall winner’ vandoor.

Meer dan een prijs winnen
Natuurlijk is het mooi dat Curaçao in de prijzen valt, vindt Cijntje. Maar ze wijst op iets anders waar zij trots op is: de studenten hebben levenservaring opgedaan. “Hoe je samenwerkt in teams, met mensen die ze niet kennen en hoe je daarmee omgaat.”

Niet alleen het cultuurverschil maakt indruk op ze. “We sliepen samen met de studenten uit de anderen landen op een camping. Maar ’s nachts was het maar twee graden. Dat was voor ons echt een te groot temperatuurverschil! Voor de Curaçaose studenten is toen een huisje geregeld op de camping waar we in konden verblijven.”

“Dat het zó koud was, was voor veel studenten ook een nieuwe ervaring”, reageert Jean-André Denisia, student Bouwkunde aan de UoC. “Voor sommige studenten was dit de eerste keer dat ze op een ander continent waren, in een heel ander land, andere omgeving én temperatuur.”

‘Curaçao is het paradijs!’
De studenten praten uren met elkaar over waar ze vandaan komen. “Hoe het eruitziet, waar we wonen, wat we eten”, vertelt Denisia. “En hoe koud of warm het er is. Toen we foto’s lieten zien van waar wij vandaan komen, werden de andere studenten wel jaloers!”

Vooral hun strandfoto’s waren een hit. “Volgens de buitenlandse studenten wonen wij in het paradijs!”, vult student Ivoronne Pikero (International Business Management) aan.

Zo’n reis kan veel betekenen voor deze studenten. “Curaçao is maar een klein eiland”, vertelt Jean-André Denisia. “Door naar het buitenland te gaan, kunnen we zien hoe andere mensen leven en met dingen omgaan. Als je je openstelt voor andere mensen, leer je iets nieuws.”

Digitalisering: toekomst op Curaçao?
Beide studenten willen na hun studie op Curaçao naar Nederland om verder te studeren. Hoe we het aantrekkelijk kunnen maken om terug te komen naar ‘paradise’, is wel de vraag. “Het hangt ervan af wat wij de jongeren te bieden hebben op Curaçao”, zegt Cijntje. “De digitale ontwikkeling gaat in Nederland en in andere landen echt heel snel. Wij hier op Curaçao lopen achter en staan niet echt open voor vernieuwing.”

“Het gat met het buitenland wordt zo groot dat het voor de jongeren niet meer aantrekkelijk kan zijn om terug te keren. Als je hier terugkomt, kom je niet voor het grote geld. Je komt voor de kwaliteit van het leven.”

Student Denisia is het daarmee eens. Toch hoopt straks het verschil te kunnen maken, uit liefde voor zijn eiland. “De salarissen zijn veel lager dan in Nederland, maar je moet het gewoon proberen. Om die keuze te maken moet je hart wel op Curaçao liggen, anders doe je dat niet.”

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.