Het onderzoek naar mogelijke plagiaat van de winnares van het nieuwe Curaçaose embleem zal in april afgerond zijn. Dat zegt minister Sithree van Heydoorn (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport) in een reactie tegenover Caribisch Netwerk.

“Vorige week heb ik een update van Stichting Overheidsaccountants Bureau (SOAB) gekregen”, vertelt de minister. “Eind maart is er een draft voor hoor en wederhoor; en eind april verschijnt het definitieve rapport.”

Ophef rondom embleem voor Curaçao
Het kabinet op Curaçao heeft vorig jaar een wedstrijd georganiseerd voor een nieuw embleem voor het eiland. De minister hoopte daarmee op meer saamhorigheid en positiviteit, maar het zorgde voor een storm aan kritiek vanuit inwoners op het gewonnen ontwerp.

De kolibrie is niet de nationale vogel van Curaçao (en ook niet blauw, maar groen), de afgebeelde cactus komt niet voor op het eiland en het bootje zou op een ‘Venezolaanse go-fast’ lijken, was toen de kritiek.

Winnares ontkent plagiaat
Daarna werd winnares Andresetti Monart op Facebook van plagiaat beschuldigd: uit een vergelijking met plaatjes van databank Shutterstock, zou de conclusie zijn dat zij het niet zelf heeft ontworpen. Door de ophef heeft de minister toen besloten om een onderzoek in te stellen.

Tegenover Caribisch Netwerk ontkende zij plagiaat te hebben gepleegd. “Ik heb de beelden zelf getekend. Als grafisch ontwerper ken ik de wetten omtrent auteursrechten en de procedures bij het ontwerpen van een nationaal embleem”, zei ze in oktober.

Het winnende embleem en de elementen van Shutterstock.

Voor het winnende concept was 15.000 gulden uitgeloofd. Het is onbekend of Monart dit bedrag ontvangen heeft.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.