Het nieuwe nationale embleem van Curaçao lijkt te zijn samengesteld uit afbeeldingen van foto-databank Shutterstock. Online wordt de winnaar verder afgekraakt, maar zelf ontkent ze plagiaat te hebben gepleegd. “Ik heb de beelden zelf getekend.” 

De afgelopen dagen regent het aan kritiek op haar ontwerp: de kolibrie is niet de nationale vogel van Curaçao (en ook niet blauw, maar groen) en de afgebeelde cactus komt niet voor op Curaçao. Het bootje lijkt op een ‘Venezolaanse go-fast’, is nog een (stereotyperende) kritiek. De plaatjes van Shutterstock zorgen voor meer felle discussies op sociale media.

Het eindconcept voor het nieuwe nationaal embleem dat het huidige wapen uit 1964 moet vervangen. Linksonder en rechtsboven: de twee afbeeldingen die op Shutterstock voorkomen.

‘Ik heb dat niet gedaan’
Winnaar Andresetti Monart wordt online van plagiaat beschuldigd, maar zelf ontkent ze. “Ik heb dat niet gedaan. Alles wat ik kan zeggen is: dat ik niet heb gefraudeerd. Ik heb genoeg bewijs.”

Vanuit de wedstrijd waren er verschillende richtlijnen waar de deelnemers zich aan moesten houden: de slogan in het Papiamentu, niet meer dan 15 kleuren en verboden om andermans werk te gebruiken of te kopiëren. Het is volgens critici daarom opvallend dat de afbeeldingen van de website Shutterstock worden gebruikt.

“Ik heb de beelden zelf getekend”, zegt Monart tegenover Caribisch Netwerk. “Als grafisch ontwerper ken ik de wetten omtrent auteursrechten en de procedures bij het ontwerpen van een nationaal embleem.”

Minister kondigt onderzoek aan

Door de aanhoudende ophef heeft cultuur-minister Van Heydoorn (MFK) heeft een onderzoek aangekondigd.  “De belangrijkste taak is om duidelijkheid en transparantie te brengen.”

“Er wordt gekeken of de regels waar alle kandidaten aan moeten voldoen zijn overtreden, of auteursrechten zijn geschonden en of deelnemers tijdens de selectieprocedure een voorkeursbehandeling hebben gekregen”, schrijft de minister.

Voor het winnende concept is 15.000 gulden uitgeloofd. Maar liefst 205 ontwerpen zijn ingediend voor de wedstrijd om een nieuw nationaal embleem.

‘De kritiek vond ik wel moeilijk’
“Als grafisch ontwerper is dit een hoogtepunt in mijn carrière. Wanneer je meedoet met een wedstrijd in je vak, wil je graag winnen. Ik heb mijn talent gebruikt om iets te maken voor mijn eiland te betekenen en het was een eer om dat te doen.”

“Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik had gewonnen. Ik dacht dat ik zou schreeuwen van geluk, maar ik begon te huilen”, aldus Monart. “Daarna vernam ik de kritiek en dat vond ik wel moeilijk. Vanaf het begin was mij duidelijk dat het bij deze wedstrijd gaat om het creëren van een concept. Niet om het eindproduct.”

Dagblad Extra heeft in een hoofdredactioneel commentaar haar lezers opgeroepen om de rust te bewaren. “We moeten eens volwassen worden en ermee ophouden elkaar kapot te maken met dit kinderachtige gedrag.”