Foto: TeleCuraçao

Binnen de regeringscoalitie van Curaçao lopen de spanningen op. MFK haalt openlijk uit naar coalitiepartner PNP, omdat twee van hun parlementsleden meestemmen met een motie vanuit de oppositie.  

Wanneer gaat de raffinaderij op Curaçao weer open? Het is een vraag die gevoelig ligt in de politiek op Curaçao. Het kabinet van premier Gilmar Pisas heeft een heropening beloofd, maar ook zijn kabinet worstelt met het vinden van een bedrijf dat de leegstaande Isla-raffinaderij kan runnen.

Tot voor kort was Caribbean Petrolium Refinery de ‘betrouwbare’ kandidaat, maar bij de onderhandelingen zouden er vervalste documenten zijn opgedoken. Er zijn aangiften gedaan bij het Openbaar Ministerie, onder meer door de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten. Het gevolg: de onderhandelingen zijn nu volledig afgebroken.

Het kabinet heeft geen alternatieve kandidaten, blijkt uit het Statendebat deze week. Twee van de vier PNP-Statenleden stemmen voor een motie vanuit de oppositie: het kabinet moet opzoek naar een betrouwbare, nieuwe kandidaat.

De motie haalt het niet, maar coalitiepartner MFK is boos. Live op TeleCuraçao haalt MFK-minister Sithree van Heydoorn (Onderwijs, Cultuur, Sport en Wetenschap) fel uit naar hun coalitiepartner. De PNP moet haar Statenleden Mercelina en Osepa onder controle houden, is de boodschap.

De MFK wil bovendien niet langer ‘verrast worden’ vanuit het parlement, zegt minister Van Heydoorn. “Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. We gaan niet langer het gedrag van de twee parlementsleden accepteren.”

MFK-Statenleden betwijfelen daarna live op tv of coalitiepartij PNP betrouwbaar is. “PNP heeft er vier zetels. De twee kinderen hebben meegestemd met de oppositie! Zegt dat jullie echt niets?”, zegt fractievoorzitter Thodé geïrriteerd op TeleCuraçao.

‘Gaat het kabinet vallen?’
MFK eiste een overleg met de PNP en kort daarop werd een mediastilte afgekondigd. Dat leidde tot veel speculatie op televisie, radio en op sociale media: is dit de val van het kabinet?

In Curaçaose media wordt ook iets anders breed uitgemeten: dat minister Van Heydoorn het volk live op tv toespreekt, terwijl hij en zijn partijtop uiteten bij het ‘luxe chinees restaurant’ Lam Yuen.

PNP-Statenlid Osepa haakt daarop in. Op zijn Facebook sneert hij duidelijk naar de MFK: de politiek zit om het volk te dienen, niet om z’n buik vol te eten. Hij is oud-regeringsvertegenwoordiger van Curaçao in Nederland, tussen 2010 en 2012. Toen namens de MFK.

PNP doet oproep tot rust binnen coalitie
De komende dagen moeten gebruikt worden om verder te praten, zegt PNP in een persverklaring. Wat betreft vertrouwen: “We zijn de coalitie begonnen met vier parlementariërs en onze positie blijft hetzelfde.”

De kleinste partij PNP (4 zetels) verwerpt alle kritiek van coalitiepartner MFK (9 zetels). Volgens de PNP zou hun coalitiepartner vooraf geïnformeerd zijn dat Osepa en Mercelina met de oppositie meestemmen.

Bovendien, stelt de partij: PNP-Statenleden zijn vrij om zich uit te spreken, zolang ze rekening houden met de uitgangspunten van de partij. “Zowel de partijleider, als het partijbestuur, de ministers en al onze vier parlementariërs zitten op één lijn.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.