Foto: Petra Trinidad

Voor het eerst mogen ook inwoners van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Opvallend is dat maar weinig mensen hiervan op de hoogte zijn. 

De Eerste Kamer debatteert en stemt over onderwerpen die inwoners op de eilanden direct raken. Zeker voor de inwoners van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, als het gaat om onderwijs, klimaat, inkomen, maar ook het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) of het financiële toezicht.

Kom nu in actie
Wie tijdens de komende verkiezingen wil stemmen vanuit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten moet snel in actie ondernemen. Om een stempas te krijgen, moeten kiezers zich eerst registreren. Dat kan tot en met 31 januari.

Weinig aandacht voor verkiezingen
“Ik zou onze Koninkrijksgenoten willen oproepen om gebruik te maken van de mogelijkheid om te gaan stemmen”, zegt staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) tegenover Caribisch Netwerk. “Welke partij je ook kiest, het is van belang dat je gaat stemmen.”

“Niet iedere Nederlander beseft dat de eilanden ook deel zijn van het Koninkrijk. Als we hier in Den Haag wetten en afspraken maken moeten we ook kijken naar de gevolgen voor de inwoners op de eilanden.”

Weinig aandacht voor Nederlandse verkiezingen

Het is een opvallende oproep van de staatssecretaris aan inwoners van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, omdat de Rijksoverheid weinig aandacht besteedt aan de verkiezingen voor de Eerste Kamer op de eilanden.

De vertegenwoordiging van Nederland op Curaçao heeft vorige week op Facebook erover gepost en een persbericht eruit gestuurd, maar in de dagbladen zelf zijn er geen advertenties of oproepen te vinden.

Volgens de laatste update hebben ‘enkele honderden’ kiezers zich geregistreerd op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. ‘Redelijk veel belangstelling’, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat terwijl er op de eilanden duizenden mensen zijn die in aanmerking komen voor een stembiljet.

Registreren en stemmen
Om te kunnen stemmen zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo moeten mensen in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. Als je langer dan tien jaar in Nederland hebt gewoond, mag je een stempas aanvragen. En dat geldt ook voor mensen die in Nederlandse overheidsdienst werken.

NPO Kennis: Wat is de Eerste Kamer?

Het Nederlandse parlement bestaat uit twee Kamers waar politici over wetten praten; de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Wat doet de Eerste Kamer precies, en waarom bestaat het nog steeds? Ga naar NPO Kennis