De Curaçaose regisseur en filmproducent Sherman de Jesus heeft de Oeuvre Award van het Luxor-theater Zutphen gekregen voor zijn levenswerk. Volgens de jury heeft hij met zijn tv-documentaires een ‘bijzondere plaats ingenomen’ in de Nederlandse filmwereld.

De Jesus heeft de dag voor zijn 75e verjaardag de award gekregen. “Heel leuk. Het is toch een moment waarop even je werk bij elkaar wordt gezet en weer aandacht krijgt. Een moment waarop ik zelf kan zien wat ik heb gedaan en dat anderen dat waarderen.”

Filmmaker en producent Sherman de Jesus. Foto: Wikimedia Commons

“Ik ben begonnen omdat de films die gemaakt werden me niet bevielen. Als je jong bent denk je: we gaan dit anders doen, de wereld veranderen. Dat is je drive. De wereld is veranderd, maar er is nog van alles wat je kunt vertellen en onderzoeken. Verhalen vertellen is de werkelijkheid onderzoeken.”

‘Bijzondere films die de moeite waard zijn’
Een oeuvre award gaat over iemands levenswerk en wordt alleen in bijzondere gevallen uitgereikt. De laatste keer dat de Luxor-theater in Zupthen de prijs heeft uitgereikt, was zes jaar geleden. Directeur Hans Heesen kan niet zeggen of er wel een derde keer komt.

“Sherman maakt zeer bijzondere films die hij de moeite waard vindt”, zegt Heesen. “Hij streeft er al dertig jaar naar het aandeel Caribische films te vergroten. Hij gaat dwars tegen de stroom in.”

Ook krijgt hij waardering voor de manier hoe hij toch nog financiering wist te krijgen voor zijn film-plannen. “Hij heeft die films gemaakt, omdat hij het belangrijk vindt. Dat vind ik heel knap. Hij is een beschaafd mens en een erudiet mens. Hij houdt van muziek, van kunst van literatuur en dat zie je terug in zijn films. Hij verdient dit.”

De grote Antilliaanse schrijvers
Zijn documentaire De Indiaan Baarde Een N*ger – waarin schrijvers Boeli van Leeuwen, Tip Marugg en Frank Martinus Arion uitgebreid over het schrijfproces vertelden – trok gelijk veel aandacht.

Het was niet alleen een opmerkelijke periode in de Antilliaanse boekenwereld, maar ook voor de Nederlandse literatuur hebben de drie schrijvers veel betekend. “Tip Marugg werd genomineerd voor een belangrijke prijs tijdens de filmperiode, Boeli van Leeuwen was toen al een belangrijke schrijver en Dubbelspel van Frank Martinus Arion werd een hit”, vertelt De Jesus.

“Ik wou laten zien dat we ook grote schrijvers hebben in de Cariben; Nobelprijs-winnaars als Gabriel Garcia Márquez, Derek Wallcot en V.S.Naipaul. Het was zeer moeilijk om het gefinancierd te krijgen, maar er was een enorme behoefte aan die documentaire. Ook bij de schrijvers zelf. Maar iedereen vond het raar, zo’n documentaire met drie schrijvers aan het woord.”

Hij hoopt dat Curaçao creatieve mensen omarmt. “Ook kunstenaars waarvan je het gevoel hebt dat ze geen geld in het laatje brengen, zijn mensen om te koesteren. Ze kunnen je op een andere manier laten kijken naar wie je bent. Ze werpen een andere blik op jouw werkelijkheid. Dat is belangrijk.”

Samen met producer Cecile van Eijk runt hij het bedrijf Memphis Film & Television. Ze hebben met verschillende producties belangrijke prijzen en nominaties binnengehaald. Bijvoorbeeld de nominatie voor het Gouden Kalf met A Shtetl in the Caribbean. Twee van zijn joodse klasgenoten gaan op zoek naar waar hun ouders vandaan kwamen (Oekraïne).

De Jesus heeft onlangs nog aandacht getrokken met The Photograph, waarin hij gewapend met een foto van zijn grootvader op zoek gaat naar de fotograaf James van der Zee in New York.

De Jesus denkt nog niet aan stoppen
Momenteel wordt er gewerkt aan een initiatief van De Jesus (75): Van Bahia tot Brooklyn. Journalist en correspondent Nina Jurna onderzoekt hoe het Caribisch gebied is gevormd door (al dan niet gedwongen) ‘migratie’, hoe de eigen identiteit en nationaal bewustzijn groeit en wat de impact daarvan is op de buitenwereld.

NPO Radio 1

Sherman de Jesus werd in het radioprogramma Nooit Meer Slapen een uur lang geïnterviewd over zijn levenswerk en zijn nieuwste film The Photograph. Terugluisteren