Foto: Kim Hendriksen

Nooit een glas water uit de keukenkraan, nooit stromend water uit de douchekraan en de wc niet kunnen doorspoelen. Veel mensen kunnen zich dat moeilijk voorstellen, maar op Curaçao zijn er naar schatting ruim 4.000 mensen niet aangesloten op het waternet. 

Deze situatie is onacceptabel, vindt de vereniging Hendei Medio Ambiente (Hima). Daarom zijn ze een rechtszaak begonnen tegen de Curaçaose overheid, in de hoop dat iedereen op het eiland voortaan toegang heeft tot schoon drinkwater.

De vereniging bestaat uit een groep bezorgde inwoners die sinds 2019 strijden tegen de schrijnende armoede op Curaçao. Volgens Hima zijn er op het eiland zo’n 4.000 mensen die zijn afgesloten of zelfs nooit zijn aangesloten. Ook is er een grote groep dat wel een aansluiting heeft, maar geen gebruik maakt van het water omdat zij de rekening niet kunnen betalen.

Armoede is een groot probleem
“Armoede is nog steeds zo’n groot probleem op het eiland. Niet alleen geen toegang tot stromend water en schoon drinkwater, maar ook elektriciteit, kinderen die zonder eten naar school gaan, leraren die zelf eten kopen van hun eigen geld voor de kinderen zodat ze zich beter kunnen concentreren in de klas. Het probleem is bij velen bekend, maar wij vinden dat er veel te weinig aan armoedebestrijding gedaan wordt”, aldus Olf.

Moeilijk om hulp te krijgen via overheid
Mensen met weinig geld kunnen bij de overheid om hulp vragen bij de betaling van hun waterrekening. Dat kan via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) die een speciale lijst bijhoudt. Volgens Hima lukt het veel mensen vaak niet om op deze lijst terecht te komen.

“Veel mensen klagen dat SOAW telefonisch niet te bereiken is. En met hun onderstand-uitkering is het ook niet mogelijk om persoonlijk langs te gaan”, vertelt voorzitter Yvonne Olf van Hima. “Als mensen dus überhaupt weten dat de overheid ze kan helpen met hun waterrekening te betalen.”

De lijst wordt via de overheid gedeeld met waterleverancier Aqualectra, zodat deze mensen niet van het waternet afgesloten worden. Maar ook hier zou veel fout gaan tussen de verschillende departementen. Sommige mensen worden toch afgesloten, ook al staan ze op de lijst, omdat de overheid het geld niet tijdig zou overmaken. Dat is de conclusie van Ombudsman van Curaçao Keursly Concincion.

Nieuw wetsvoorstel in de maak

De Ombudsman van Curaçao zegt al zo’n tien jaar bezig te zijn met het waterdossier. “We hebben zojuist een kleine doorbraak”, zegt Concincion. “We hebben de huidige minister Ruthmilda Larmonie-Cecila van SOAW zover gekregen om een wetsvoorstel in te dienen waarin de rechten van de burgers worden versterkt.”

“Het moet niet meer mogelijk zijn om afgesloten te worden van stromend water. Er is in het wetsvoorstel een bepaling opgenomen, waarin water beschikbaar wordt gesteld aan íedereen. Het is niet meer afhankelijk van de sociaaleconomische positie van de burger. De minister heeft positief gereageerd over de inhoud van het ontwerp.”

Het gaat nog maanden duren voordat het wetsvoorstel behandeld wordt door het parlement. Volgens de Ombudsman moet het voorstel eerst een aantal adviesrondes doorlopen. “Het wetsvoorstel is nu in handen van de minister”, zegt de Ombudsman van Curaçao.

Dat mensen in de tussentijd zonder schoon drinkwater zitten is onacceptabel, vindt stichting Hima. “In augustus hebben wij besloten om naar de rechter te stappen”, aldus Olf. De stichting doet dit namens vijftig bewoners van zorggebied Oost. “We hebben zojuist gehoord dat op 20 februari 2023 de comparitie zal plaatsvinden, dan zullen beide partijen gehoord worden. Dus dat is heel goed nieuws!”