In de komende drie maanden wordt op Curaçao een documentaire gemaakt over de ervaringen van mensen die seksueel misbruik en geweld hebben meegemaakt. De makers zijn dringend op zoek naar mensen die hun verhaal op camera willen vertellen.

Documentairemaakster Julia Hollander volgt de komende drie maanden Chanice Janssens terwijl ze in gesprek gaat met slachtoffers van seksueel misbruik en geweld op Curaçao.

Janssens weet wat het is om seksueel misbruik en geweld te moeten meemaken. “Ik heb mijn eigen misbruik veertien jaar lang voor mijn familie geheimgehouden. Ik heb mijn vader als laatste ingelicht. Ik heb het geluk gehad dat mijn familie mij gelijk geloofde. Dat er gekeken werd naar wat ik nodig had, maar dat is helaas niet altijd zo.”

Ontmoeting in Mexico
In Nederland heeft ze een holistische praktijk (Connecting Mind Body Soul) die lotgenoten helpt na seksueel misbruik en geweld, en bij problemen rondom seksualiteit.

Tijdens een werkbezoek in Mexico loopt zij de documentairemaker tegen het lijf. “Julia Hollander was bezig met het maken van een documentaire over vrouwenrechten in Mexico, omdat daar veel geweld is tegen vrouwen”, vertelt Janssens. In 2019 heeft de hoofdstad Mexico-stad zelfs de noodtoestand uitgeroepen om geweld tegen vrouwen.

Als Janssens verder vertelt over haar verhaal en het werk wat zij nu doet, wordt ze daarna door Hollander gevraagd voor een documentaire.

Voor de documentaire heeft Janssens gekozen om haar eigen verhaal op Curaçao op te nemen, omdat ze zelf een Curaçaose achtergrond heeft. Haar vader woont nog op het eiland.

‘De angst om niet gelooft te worden’
Voor dit project is zij opzoek naar mannen en vrouwen die herkenbaar óf onherkenbaar op camera hun verhaal willen delen. Maar op Curaçao is hierover praten nog een groot taboe en er heerst een schaamtecultuur, merkt ze.

“Buiten de camera wordt er veel gedeeld, maar op het eiland, iedereen kent elkaar, dus het is minder anoniem dan bijvoorbeeld in Nederland.”

Dat het eiland zo klein is, speelt daarbij een rol. “Als ik het tegen een familielid vertel, of aan een instantie, is de kans groot dat de dader ook bekend is. Dat maakt het moeilijk.”

“De angst om niet geloofd te worden, het gezichtsverlies en de mogelijke consequenties zijn vaak redenen om het niet te vertellen”, denkt ze. “Ook voor de familie, want: wat heeft de familie er wel of niet aan gedaan?”

Ze voelt zich geroepen om toch mensen te vinden, die net als haar een verschil willen maken. “Ik wil de gevolgen van seksueel misbruik bespreekbaar maken, want ik merk dat mensen vaak herkenning vinden in mijn verhaal en daardoor eerder openstaan voor hulp.”

‘Mensen hebben het niet door’
Janssens merkt dat toen zij zelf openlijk over haar verleden ging praten, mensen niet verwachtte dat zij dit zelf ook heeft meegemaakt. “Mensen hebben dus niet door dat het iedereen kan overkomen!”, aldus Janssens. “Ze hebben niet door dat er heel veel verschillende situaties zijn waarin het kan gebeuren. Binnen de familie, de relatie of op de werkvloer.”

“Door die kanten allemaal te belichten, hoop ik dat iemand zichzelf hierin herkent en ook de stap zet om hier iets mee te doen. Want je hoeft er niet mee te blijven leven; maar het heeft wel heel veel invloed op jouw leven.”

Janssens werkt voor haar documentaire samen met verschillende stichtingen. “Ik merk dat de mensen die op het eiland wonen zich heel erg voor dit onderwerp inzetten. Er wordt al veel gedaan aan preventie en opvang. Zij zijn heel enthousiast dat we dit bespreekbaar willen maken.”

Wie helpt mee aan de documentaire?
“In totaal zijn we opzoek naar vijf mannen en vijf vrouwen die op camera hun verhaal willen doen. Ook non-binaire mensen zijn welkom. Het wordt een afwisseling van verhalen.”Hoewel het moeilijk lijkt, hoopt ze dat andere mensen ook bewust gaan kiezen om taboes te doorbreken door mee te doen. “Ik denk dat het heel mooi zou zijn als mensen hun verhaal willen doen. Want op die manier kun je anderen helpen.”

Meedoen? Stuur een mail naar connectingmindbodysoul@gmail.com of stuur een berichtje naar @ConnectingMindBodySoul op Instagram.