Foto: Marit Severijnse

Personeel en klanten zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de sluiting van laboratorium Bonlab. Deze moet van staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) dicht omdat het teveel kost en Bonaire wel af kan met één laboratorium.

De demonstranten staan niet alleen, ook de lokale politiek is het niet eens met deze beslissing uit Den Haag. De Bonairiaanse gedeputeerde voor zorg Nina den Heyer ligt al langer in de clinch met Nederland over dit besluit. Want ook het lokale bestuur wil twee laboratoria behouden omdat alleen zo de Bonairianen voldoende zorg blijven krijgen.

Wie protesteert en waarom tegen de sluiting van Bonlab?(video: Marit Severijnse)

Den Heyer vergelijkt de situatie met die van de apotheken waarvan de medicijndistributie eerder ook bij één partij – het ziekenhuis Fundacion Mariadal- is ondergebracht. Dat heeft geleid tot lange wachtrijen. En met de extreme regenval laatst kon het ziekenhuis alleen nog noodhulp bieden, en lag de medicijndistributie zelfs helemaal stil.

Van Ooijen wil de laboratoriumzorg ook volledig bij dit ziekenhuis onderbrengen. Hij baseert zijn beslissing op verschillende rapporten die zijn gemaakt en waaruit dus blijkt dat Bonlab, een overheidsbedrijf, geen bestaansrecht meer heeft.

Den Heyer vindt echter dat de informatie uit de rapportages niet gebruikt kan worden. “Het betreft onder meer een rapport uit 2016 en de situatie op Bonaire is inmiddels anders. Ons inwoneraantal is gestegen, van 19.000 in 2016 naar bijna 23.000 vandaag.” Bovendien is het ziekenhuis niet klaar om alles over te nemen, zegt ze.

Ziekenhuis wil extra labwerk ook niet
Directeur Giovanni Frans van Fundashon Mariadal zegt dat het ziekenhuis niet staat te springen om alles over te nemen. De eerste lijn laboratoriumzorg vindt hij, kan beter naar de huisartsen gaan. “Ik wil die patiënten niet eens hebben. Ze kosten meer geld dan ze opbrengen.”

Frans heeft echter ook kritiek op Bonlab. Een laboratorium hoort volgens hem niet thuis bij de overheid. En dat Den Haag dat ook zo ziet. “Ik heb jaren terug al tegen Bonlab gezegd, jullie komen in de problemen zo.”

Het protest was georganiseerd door de vakbond  AFBW. Sluiting van Bonlab kost 15 mensen hun baan.  “Het is een blijk van macht en zo’n beslissing wordt ons opgelegd”, zegt vakbondsleider Cherrel Kwidama. Eerder reisde een delegatie naar Nederland om met Van Ooijen om tafel te gaan. Maar die weigerde.

‘Zo’n beslissing wordt ons opgelegd’

“Het is arrogantie en hij toont geen respect voor de vertegenwoordigers die het volk heeft gekozen”, zegt Norwin Willem, adviseur van de vereniging van vakbonden USIBO. De staatssecretaris verwees hen naar de programmamakers van Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) om het probleem aan te kaarten.

Tijdens het protest heeft de groep een brief met hun zorgpunten aan ZJCN overhandigd, waarvan de belangrijkste: het terugdraaien van de beslissing door Van Ooijen. “Hij heeft geweigerd met de delegatie aan tafel te zitten. Nu moet hij toch komen. Sterker nog, nu moet hij ook met de vakbonden praten”, zegt Willem.

Lokaal bestuur: ‘we willen twee laboratoria behouden’
In een brief aan de Tweede Kamer liet de staatssecretaris eerder deze maand weten dat het lokale bestuur nog geen standpunt heeft genomen over de toekomst van Bonlab. Maar gedeputeerde Den Heyer bestrijdt dat: “Dit is gewoon niet waar. Sinds november 2021 hebben we ons standpunt duidelijk gemaakt aan de voormalige staatssecretaris. Het is altijd duidelijk geweest dat Bonaire twee laboratoria wil behouden.”