Foto: Marit Severijnse

Mensen verkeren in diepe armoede op Bonaire, maar Nederland toont opnieuw geen haast met het vaststellen van het bestaansminimum. Tot grote frustratie van consumentenbond Unkobon die een parallel trekt naar de Nederlandse slavernij-excuses. 

“Het gaat erom dat mensen een menswaardig bestaan wordt onthouden en dát in tijden dat Nederland excuses wil maken voor het slavernijverleden”, zegt Harry Somers van de bond. “Ik wil die parallel niet nadrukkelijk trekken, maar hij is er gewoon wel.”

Waarom is dit minimum belangrijk voor Bonaire?
Het vaststellen van het sociaal minimum of bestaansminimum is een heel belangrijk middel in de armoedebestrijding. Het is een bedrag dat een persoon of gezin minimaal nodig heeft om van te kunnen leven. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel iemand minimaal moet verdienen, aan kinderbijslag krijgt of onderstand (bijstand).

Deze bedragen zijn op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius nog altijd lager dan in andere Nederlandse gemeenten, waardoor velen in armoede leven. Volgens Unkobon leeft op Bonaire zeker zo’n 40 procent ver onder het bestaansminimum.

In plaats van een deadline, weer een nieuwe commissie
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) informeerde eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat in 2025 het sociaal minimum geregeld moet zijn. Maar in het Kamerdebat deze week hierover kwam het niet eens tot een deadline, alleen tot het instellen van een onafhankelijke commissie die hiernaar gaat kijken.

“Wéér een commissie. Het zoveelste uitstelgedrag terwijl mensen in diepe armoede zitten”, reageert Somers hierop. De consumentenbond is het zat om aan het lijntje gehouden te worden met commissies.

“We hebben het Nibud gehad in 2015, Regioplan in 2018 en nu komt er een derde commissie? En er werd niet eens gezegd dat dat dan het laatste zou zijn. En tussendoor maken we alleen kleine stapjes die nog niet eens in de buurt komen van een ijkpunt, laat staan een sociaal minimum!”

Rechtszaak tegen Nederland gaat door
Unkobon gaat door met hun rechtszaak tegen Nederland. “Die zullen wij zeker doorzetten, want we hebben nog geen vertrouwen gekregen dat het goed komt”, zegt Somers. “Er is helemaal niet beslist of het sociaal minimum er komt in 2025. In tegenstelling tot wat staatssecretaris Alexandra van Huffelen keihard gezegd heeft. Daarop kwamen ze eigenlijk gewoon terug in dit debat.”