Foto: Pixabay

Twee op de vijf mensen in Sint-Maarten kunnen moeilijk rondkomen, zo blijkt uit onderzoek. Een eigen huis kopen is voor de meeste eilandbewoners al helemaal niet weggelegd, zegt een financieel expert bovendien.  

Het onderzoek is gedaan onder 1400 huishoudens door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in samenwerking met de Afdeling Statistiek van Sint-Maarten (STAT).

Uit het onderzoek zegt 39 procent van de respondenten ‘ontevreden’ tot ‘zeer ontevreden’ te zijn met hun financiële situatie op het moment. Naarmate hun inkomen en hun opleiding lager zijn, groeit die ontevredenheid. Ook vindt 41 procent het ‘moeilijk’ tot ‘zeer moeilijk’ om alle rekeningen te betalen en rond te komen.

Emilio Kalmera, een Sint-Maartense expert op het gebied van bankieren en financiën, vindt de inkomensverschillen verontrustend. “Rond 60 procent van de geregistreerd werkende bevolking verdient elke maand 2.500 Antilliaanse gulden of minder. Voor deze groep is bijvoorbeeld het kopen van een huis onmogelijk.”

Zo sparen mensen op Sint-Maarten
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de respondenten geld opzij zet. Daarvan doet 36 procent dat voor onvoorziene omstandigheden, zoals baanverlies, en 23 procent voor omvangrijke toekomstige uitgaven, bijvoorbeeld opleidingen.Uit de resultaten blijkt ook dat 72 procent van de jongere leeftijdsgroepen (25 – 44 jaar) vaker geld spaart.

Anderzijds heeft 42 procent van de respondenten een persoonlijke lening, gevolgd door 31 procent met een hypotheeklening en 29 procent met een autolening.

Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten zegt geen betaalrekening te hebben bij een bank of kredietunie. Een kleinere groep (7 procent) is bankloos. De centrale bank verwachtte een sterke daling van het gebruik van contant geld, maar dat is niet te zien in het onderzoek.

Wat de situatie volgens expert Kalmera nog moeilijker maakt voor veel mensen, is dat stroom heel duur is.  De salarisverschillen zijn verder enorm, stelt hij. Een parlementslid op Sint-Maarten verdient bruto 23.000 gulden per maand (inclusief sociale lasten) en iemand met een minimumloon krijgt 1.600 gulden bruto.

Na aftrek van sociale bijdragen blijft 1.400 gulden over. De meeste prijzen op het eiland zijn bovendien in dollars. Voor een dollar betaal je gemiddeld 1,82 Antilliaanse gulden.

Expert waarschuwt al bijna 20 jaar
Kalmera waarschuwt al bijna twintig jaar voor het feit dat een groot deel van de bevolking opvallend weinig verdient. Het is verontrustend, omdat hij geen grote verbeteringen ziet.

Volgens hem wordt die financiële ongelijkheid in stand gehouden door de aanwezigheid van een grote groep ongedocumenteerden op het eiland. “Een grote groep mensen kwam naar het eiland en nam slechte woonomstandigheden en een laag salaris voor lief, zolang ze maar dollars naar huis kunnen sturen.”