Foto: Gobièrnu di Kòrsou

Den Haag, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten willen met Venezuela gaan onderhandelen over de heropening van de grens met de abc-eilanden. Premier Gilmar Pisas van Curaçao heeft Caracas uitgenodigd voor een eerste overleg. 

Dat maakten minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) en de premiers van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten bekend. De vier landen van het Koninkrijk hebben op Curaçao gesprekken met elkaar gevoerd over de buitenlandse relaties.

Venezuela, het grootste buurland van het gehele Koninkrijk, besloot in 2019 de grens dicht te doen. De bedoeling is om eerst een zogeheten technisch overleg met Venezuela te houden, legt Hoekstra uit.

De premiers van Curaçao en Aruba toonden zich tijdens de persconferentie voorzichtig optimistisch. Premier Wever-Croes van Aruba vertelt dat een gefaseerde opening kan betekenen dat eerst het scheepvaart-verkeer mogelijk wordt en daarna het luchtvaart-verkeer. Premier Gilmar Pisas van Curaçao zegt vooral blij te zijn dat het gesprek met Venezuela gevoerd kan worden.

Overleg met een regime dat niet erkend wordt
Venezuela bepaalde op 19 februari 2019 geen verkeer meer met de nabij gelegen eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire toe te staan. Twee weken daarvoor had Nederland besloten Nicolas Maduro niet langer te erkennen als president vanwege in de ogen van veel landen oneerlijke presidentsverkiezingen.

Dat er een technisch overleg komt ‘betekent niet dat we de uitslag van de laatste verkiezingen erkennen op de wijze zoals Nicolás Maduro dat doet’, benadrukt Hoekstra. “Tegelijkertijd moeten we ervan uitgaan dat de relatie met Venezuela in de komende jaren complex zal zijn.”

Maduro zei de grenzen te sluiten omdat Curaçao een knooppunt werd voor internationale humanitaire noodhulp voor oppositieleider Juan Guaído, die tegenstander is van het regime van Maduro is. Guaído wordt door Nederland en andere landen als winnaar van de presidentsverkiezingen beschouwd. Meer dan drie jaar later is Maduro nog steeds aan de macht.

Aruba vreest meer Venezolaanse vluchtelingen
Aruba heeft eerder laten weten niet zomaar de grenzen met Venezuela te willen openen, omdat daarmee mogelijk meer vluchtelingen uit Venezuela die kant opkomen. In de eerste gesprekken is dat ook een belangrijk onderwerp, zo werd tijdens de persconferentie duidelijk. Pas als daar afspraken over gemaakt kunnen worden, kunnen de inwoners van de abc-eilanden zich verheugen op meer handel en familiebezoek.

Bovendien, zal eerst moeten blijken of Venezuela zich in het standpunt van het Koninkrijk kan vinden. Namelijk, dat de gesprekken die gevoerd worden met het regime niet betekenen dat het Koninkrijk dus erkent dat Nicolás Maduro de president is.

Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba. Foto: Gobièrnu di Kòrsou

Minister-president Gilmar Pisas van Curaçao heeft Venezuela laten weten dat de ook de Caribische landen open staan voor een technisch overleg. Wat hem betreft kan dat op Curaçao gaan plaatsvinden.

Ook Hoekstra reageert voorzichtig
In alles wat hij over de situatie zei tijdens de persconferentie blijkt dat minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) voorzichtig is over een heropening van de grenzen met Venezuela. Hij stelt dat er nog steeds veel zorgen zijn over de democratie en de algemene situatie in Venezuela.

Ook over de rechtstaat en de mensenrechten zijn er zorgen. “En over alle mensen die Venezuela zijn ontvlucht, waarvan een deel naar Aruba en Curaçao is gegaan.”

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Foto: Gobièrnu di Kòrsou