Foto: Marit Severijnse

Door klimaatverandering dreigt Bonaire een van de eerste Nederlandse gemeenten te worden die deels onder water komt te liggen. Door de bittere armoede op het eiland hebben mensen andere dingen aan hun hoofd, is de reactie op straat. 


Door Marit Severijnse

Een vijfde van Bonaire ligt in 2150 onder water, door extreem weer en hittegolven zal het aantal zieke mensen en sterfgevallen toenemen en nog maar 13 van de 86 duikplekken blijven er over. Het is volgens de Vrije Universiteit een realistisch beeld van hoe het eiland er aan het einde van deze eeuw uit kan zien als er geen actie wordt ondernomen.

Nederlandse staat voor de rechter?
Voor Europees-Nederland liggen er plannen tegen klimaatverandering, voor de Caribische gemeenten nauwelijks. Daarom wil Greenpeace de Nederlandse staat voor de rechter krijgen. De natuurorganisatie vindt dat Nederland niet genoeg doet om de effecten van klimaatverandering voor de Caribische eilanden aan te pakken.

‘‘Ik denk wel dat zo’n rechtszaak goed is’’, reageert een Bonairiaanse vrouw op straat. ‘‘Bonaire is klein en kan dat moeilijk alleen. We hebben het al druk genoeg met andere zaken regelen. Met de dingen die Nederland eigenlijk allang had moeten regelen.’’