Foto: Pixabay

Greenpeace wil de Nederlandse staat voor de rechter krijgen, omdat het niet genoeg zou doen om de effecten van klimaatverandering voor de Caribische eilanden aan te pakken. Het bestuur op Bonaire is terughoudend met reacties.

“Voor Europees-Nederland liggen er wel plannen om inwoners te beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. Die plannen zijn er nauwelijks voor Bonaire. Dat moet onmiddellijk veranderen. Als we het Rutte vriendelijk vragen, verandert er niks.”

Grote delen van het eiland onder water

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft in opdracht van Greenpeace onderzoek gedaan naar de impact van klimaatverandering op Bonaire. Een vijfde van Bonaire komt in 2150 onder water. Een groeiend aantal zieke mensen en sterfgevallen door extreem weer en hittegolven. Bovendien zijn dan nog maar 13 van de 86 duikplekken over.

Volgens de universiteit is dit een realistisch beeld van hoe het eiland er aan het einde van deze eeuw uit kan zien als er niet genoeg actie wordt ondernomen.

Volgens Greenpeace is het niet realistisch om van Bonaire te verwachten dat zij zichzelf als eiland kunnen beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering.

“Dat vragen we ook niet van de gemeente Bloemendaal, of Valkenburg”, zegt campagneleider Dewi Zloch. “De Nederlandse overheid moet daarvoor zorgen. Er moet beleid komen dat ons allemaal beschermt. Of je nou op Bonaire, Ameland of in Valkenburg woont.”

Volgens Zloch is het onderzoek een belangrijke eerste stap. “Om plannen te kunnen maken, moet je eerst goed weten wat de risico’s zijn.”

Politiek Bonaire reageert

“Het staat eenieder vrij om de juridische weg in te slaan. Het bestuur van Bonaire staat voor dialoog en samenwerking”, reageert gezaghebber Edison Rijna.” Meer wilde hij er niet over kwijt.

Eilandraadslid Clark Abraham (Demokrat/PDB) ziet een rechtszaak wel zitten als Den Haag geen haast maakt. “Greenpeace heeft een eerste stap gezet, maar Bonaire kan en zal zeker die route ook moeten bewandelen, indien Den Haag niet thuis geeft.”

“De oorzaken van klimaatverandering zijn voornamelijk het buitenland en niet lokaal. Dus de veroorzakers dienen ook op te draaien voor het voorkomen of verzachten van de gevolgen.”

“Maar, Bonaire moet als bijzondere gemeente ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Het is onhaalbaar iets te eisen als het eigen huiswerk niet voldoende is gedaan. We moeten ons ecologisch, maar ook sociaal-economisch op klimaatverandering voorbereiden”, benadrukt hij. “Anders overkomt het ons maar alweer.”

Vanuit het bestuur gaf gedeputeerde James Kroon (UPB) geen reactie op de rechtszaak. “Als bestuurscollege nemen wij dit rapport over de gevolgen van de klimaatverandering voor Bonaire heel serieus. Samen met het ministerie van Economische Zaken willen we zo snel mogelijk een klimaattafel oprichten, daarin worden goede stappen gezet. Dus de komende dagen en maanden wordt het druk.”

Unieke rechtszaak
Het is niet de eerste keer dat Greenpeace Nederland voor de rechter sleept. “Maar dat we dit samen met inwoners van Bonaire mogen voorbereiden, maakt deze zaak uniek”, vindt Zloch.

Op wat voor manier inwoners hierbij betrokken zijn, is nog niet duidelijk. “Zodra we de eerste juridische stap zetten, namelijk een sommatie-brief aan de overheid versturen, kunnen we hier meer over vertellen.”

Via rechter acties afdwingen
Greenpeace denkt zelf dat de kans groot is dat ze de rechtszaak kunnen winnen. “Nederland kent een korte maar indrukwekkende geschiedenis rondom klimaat rechtszaken. Zo wonnen Urgenda en Milieudefensie de afgelopen jaren zaken tegen de overheid en het grote vervuilende oliebedrijf Shell en drongen hen zo aan om meer te doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.”

Tip van de redactie

Wat betekent klimaatverandering voor de Caribische rijksdelen? John Samson neemt je mee op reist langs alle zes eilanden en praat met inwoners en experts. Op elk eiland is er wel iets opmerkelijks aan de hand.

Beluister de podcast ‘De Vergeten Klimaatcrisis’ van NPO Radio 1 en deel het met je vrienden.