Foto: Kim Hendriksen

Boodschappen doen op Curaçao was al duur, maar de afgelopen weken zijn de prijzen merkbaar gestegen. Arme mensen worden door hulpverleners gestimuleerd om zelf groente te gaan verbouwen. Sommige mensen zijn thuis kippen gaan houden nu de prijzen voor een doosje eieren voor het eerst in veertien jaar zijn gestegen. 

Het is het gesprek van de dag: veel mensen klagen dat ze de prijsstijging in hun portemonnee voelen. Verschillende stichtingen zien dat mensen die in de armoede zitten, het nu nog moeilijker hebben.


Door Kim Hendriksen

‘Veel ouderen hebben het nóg zwaarder’
“De ouderen hebben al een zwaar leven doordat de pensioen-uitkering dat ze ontvangen niet genoeg is om van rond te komen. De recente prijsstijgingen maakt het alleen maar zwaarder voor ze”, vertelt Geselle Coffi van Fundashon Nos Grandinan. Al jaren probeert zij ouderen te helpen die rond moeten komen van zo’n 850 gulden aan ouderdomspensioen.

“Na aftrek van hun vaste lasten houden de meeste ouderen geen geld over om eten te kunnen kopen”, vertelt Coffi. “Daardoor zijn ze afhankelijk van familieleden en bijvoorbeeld de voedselbank.”

De situatie voor veel ouderen is nog verder aan het verslechteren, hoort ze. “Deze prijsstijging maakt het niet alleen moeilijker voor de ouderen, maar nu ook voor hun familieleden die ze hulp bieden. Want de familieleden houden nu zelf minder geld over voor hun eigen boodschappen.”

Eieren zijn op Curaçao zo’n 35 procent duurder geworden. Volgens Panaderia Isa, een van de grootste broodleveranciers op Curaçao, zijn de kosten voor het broodbakken met maar liefst vijftig procent toegenomen, meldt het Antilliaans Dagblad. Het broodbedrijf zegt de werkelijke kosten niet in één klap naar de consument te willen doorberekenen.

Meer mensen afhankelijk van gratis maaltijden?
Wie al weinig heeft, voelt de prijsstijgingen nog harder. Leontine Kusters van de Daily Meal Program, een stichting dagelijks maaltijden uitdeelt, hoort hoe de cliënten worstelen. “En de nieuw binnen gekomen mensen zijn veelal ouderen, want oudere mensen komen moeilijk aan een baan.”

“Op Curaçao heerst een schaamtecultuur. Dat houdt in dat wanneer mensen in de problemen komen door de prijsstijging, ze niet snel om hulp zullen vragen. Laat staan vragen om een gratis maaltijd.”

Wel heeft ze gemerkt dat de mensen die eigenlijk tijdelijk een gratis maaltijd willen ontvangen, vragen of ze alsjeblieft langer op de lijst mogen blijven. “Ik vermoed dat dat inderdaad te maken heeft met de prijsstijgingen.”

Arme mensen moeten nog zuiniger leven
Er is nog een stichting die zich grote zorgen maakt. In de wijk Fuik is de stichting Bon Hoben al zo’n tien jaar actief om verschillende gezinnen te helpen met rondkomen. “Dat de prijzen zo drastisch gestegen zijn, maakt het voor onze stichting wel een heel moeilijke situatie. Vooral de prijs van brood is gestegen.”

De kleine portemonnee voelt het verschil, vooral mensen die al amper konden rondkomen. Hoe naar de situatie nu ook is geworden, de stichting ziet het ook als een kans om mensen te informeren hoe zij juist nu betere keuzes kunnen maken. “We moeten gezonder gaan leven, bijvoorbeeld door minder vlees te eten en juist meer groenten. Deze groenten zouden mensen zelf kunnen planten, dat scheelt in de maandelijkse kosten.”