Foto: Sam Jones

Het is de herdenkingsweek van verzetsheld Tula. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) ziet dat de aandacht voor het slavernijverleden in Nederland toeneemt, maar de nodige fondsen voor bijvoorbeeld het herdenkingsconcert niet. 


Door Sam Jones

Deze week wordt de strijd tegen de slavernij op Curaçao herdacht en staan mensen stil bij hun emancipatie. Zondag is in Amsterdam het herdenkingsconcert van het Ninsee voor verzetsheld Tula en zijn medestrijders.

Dit jaar is het de beurt aan de Curaçaose pianist en componist Randal Corsen om het concert samen te stellen. Dat doet hij samen met de bigband Jazz Orchestra of the concertgebouw (JOC), die dit jaar als thema ‘Jazz en Vrijheid’ heeft. “Een perfecte combinatie”, vertelt Gordon Cruden van Ninsee.

Ander soort publiek
Zo’n concert is belangrijk, vindt Cruden (Ninsee). “We willen met de samenwerking een muzikaal eerbetoon geven aan Tula, een verzetsheld uit de Nederlandse geschiedenis. Dit is een deel van de geschiedenis dat nog bij een te groot deel van de Nederlanders onbekend is. Maar met kunst en cultuur kun je ook mensen en groepen bij elkaar brengen. De muziek laat zien dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen.”

Wat opvalt, is het publiek. Doorgaans zitten er vooral witte mensen, maar zo’n herdenkingsconcert trekt mensen met allerlei achtergronden. Cruden vindt het prachtig. “Het is een anders samengesteld publiek in de zaal. Liefhebbers van bigband-muziek maken kennis met andere muziekinvloeden, en andersom.”

Herdenkingsjaar 2023 nu al in voorbereiding

“De gesprekken over volgend jaar zijn al volop in gang”, vertelt Ninsee. Dat is nodig, want de kosten om zo’n concert te organiseren zijn flink gerezen. “Dat de interesse in het Nederlandse slavernijverleden toeneemt, betekent niet dat er automatisch ook meer middelen beschikbaar komen.”

“We kunnen alleen geen ijzer met handen breken, maar elk jaar weet het Ninsee weer een huzarenstukje uit te halen. Nu maar hopen dat de toegenomen bewustwording in Nederland gaat betekenen dat we ook meer budget gaan krijgen.”

Solist Dibo Doran is uit Curaçao gekomen. Op zijn eiland is hij al jaren één van de populairste zangers, vooral in het muziekgenre ritmo kombiná. Het is bij dit concert de eerste keer dat hij met de bigband gaat optreden.

Voor Dibo D is Tula een inspirator en hij wil de geschiedenis doorvertellen. “Het gaat niet altijd om het geld”, zegt hij. “Het is als mens makkelijk om maar altijd in je comfort zone te blijven. Voor je het weet, zijn de jaren voorbij gevlogen. Ik wil uit m’n comfort zone stappen, mijn kennis uitbreiden, op andere plekken komen en het maximale uit het leven halen.”

Herdenkingsconcert een uitdaging voor muzikanten
Het herdenkingsconcert is daarom voor de muzikanten zelf een mooie ontmoeting, betoogt Cruden (Ninsee). “Zo wordt bijvoorbeeld de traditionele tambú verwerkt in bigband-arrangementen. De traditionele Afrikaans georiënteerde percussies voegen op hun beurt weer een nieuw element toe.”

Juan Martinez, de artistiek directeur van het JOC, is net als componist Randal Corsen enthousiast. “Dibo Doran brengt een aansprekende warme persoonlijkheid en geweldige vocale kwaliteiten. Ritmisch is de muziek  uitdagend”, zegt Martinez. “Maar gezien de heldere composities en de voortreffelijke arrangeurs waar we mee werken, ben ik ervan overtuigd dat het een muzikaal feestje gaat worden.”

Het herdenkingsconcert is voor Randal Corsen en the Jazz Orchestra of the Concertgebouw nog maar het begin van hun muzikale avontuur. “We doen in 2023 een theatertour”, vertelt Juan Martinez. Ze willen samen zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de verschillende muziekgenres en invloeden van Curaçao.