Na meer dan twee jaar te moeten wachten vanwege de corona-pandemie, kan zaterdag eindelijk het zomercarnaval weer worden gevierd in Rotterdam. Sommige deelnemers zijn sinds november al bezig met hun kostuums.

Wilbert Djaoen, een van de initiatiefnemers van het zomercarnaval, kan niet wachten om weer de straat op te gaan. “Ze denken dat ik 30 ben. Ik zeg nee hoor, dat ben ik al lang voorbij”, zegt hij lachend. “Ik ben 74 jaar en daar ben ik trots op!” Zo trots als een pauw, is ook het thema van zijn kostuum dat bijna niet in een woonkamer past.


Verslag door Sam Jones / Expeditie Nederland (NPO 2)

Door Wilbert Djaoen gebeurde er veertig jaar geleden iets met Venicia Cook, toen zij en haar zus voor het eerst meegingen. “Ik wou niet lopen, maar alleen kijken naar de parade”, vertelt ze.

En toen heeft de zomerparade haar hart gestolen. Ze begon met haar eigen carnavalsgroep; al 35 jaar bedenkt en maakt ze zelf de kostuums voor ‘People’s Choice!’.

Het straatfeest wordt sinds begin jaren ’80 gevierd. Het is dit jaar de 35e editie van het zomercarnaval. Wat dit jaar zeker opvalt is dat de kleurrijke praalwagens niet te zien zijn. De oorzaak is het gebrek aan geschikte opslagplaatsen in Rotterdam.


Verslag door Sam Jones / Expeditie Nederland (NPO 2)

Storm
Het is niet de eerste keer dat een editie moest worden overgeslagen. Vanwege een storm werd de parade van 2015 afgelast. Het zorgde na alle voorbereidingen ook voor veel teleurstelling, omdat het niet mogelijk bleek om de volgende dag de straat op te gaan.

Immaterieel erfgoed van Nederland
Het zomercarnaval van Rotterdam is een traditie die inmiddels op de lijst van immaterieel erfgoed staat. Volgens het kenniscentrum dat de lijst beheert, is de traditie een levend erfgoed te noemen en van groot belang voor de culturele identiteit en samenleving van Nederland.

7 weetjes over het zomercarnaval
– Wat veel mensen niet weten: het zomercarnaval begon in Utrecht in 1983 en niet in Rotterdam.
– Door de jaren heen is de zomercarnaval flink gegroeid. In het begin waren er zo’n 32.000 bezoekers. In 2014 ruim 750.000 bezoekers, met als hoogtepunt één miljoen bezoekers in 2005.
– Het begon met een klein groepje studenten uit Curaçao en Aruba. Ze wilden graag hun carnavalstraditie in Nederland vieren. Een Caribische carnaval in de winter vieren met jassen aan was voor niemand een optie, vandaar dat het natuurlijk in de zomer wordt gevierd.
– Er doen intussen ongeveer 2.500 dansers mee, met 25 carnavalsgroepen en praalwagens.
– Een jaar later kwam werd de parade verplaatst naar Rotterdam, omdat Utrecht het evenement niet wilde adopteren. De gemeente Rotterdam vond het zomercarnaval juist bij de stad en het beleid passen, omdat ze verschillende culturen zich thuis wilden laten voelen. De Rotterdamse ambtenaren gingen ook meehelpen bij het organiseren van de parade.
– Het jaar 1988 was belangrijk in de geschiedenis van de zomercarnaval: vanaf toen zag je duidelijk dat dit carnaval niet meer een Caribisch evenement was, maar ook een parade die andere culturen omarmde. Ook Surinaamse en Kaapverdische mensen deden volop mee.
– Intussen zijn veel landen en gebieden goed vertegenwoordigd: de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, Brazilië, Bolivia, Colombia, Peru, Dominicaanse Republiek, Mexico, Spanje, Engeland, Trinidad, Jamaica, Frankrijk, Duitsland, België & Angola.
Bekijk ook het hele programma van de parade en alle events rondom het zomercarnaval 2022