Foto: De vakbonden van Aruba en Curaçao/foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De ambtenarenbonden van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn teleurgesteld gekomen uit het overleg met hun regeringsleiders en de Nederlandse staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties). De vakbonden bereiden zich voor op acties, terwijl ambtenaren minder werken en zich vaker ziek melden.

Op de eilanden is de inflatie sterk toegenomen. Het leven is duurder geworden, terwijl ambtenaren niet hun volledige salaris ontvangen. Zowel de eilanden als Nederland erkennen dat dit een onhoudbare situatie is voor de ambtenaren. Toch blijft staatssecretaris Van Huffelen vasthouden aan haar voorwaarden om de korting terug te draaien.

“Acties zijn nu dichtbij”, zegt Thaïse Isidora Lo-A-Njoe van de Curaçaose vakbondsdelegatie.

Thaïse Isidora Lo-A-Njoe van de Curaçaose politievakbond NAPB

Download audio

De vakbonden van de drie eilanden hebben al eerder beloofd samen op te trekken tegen de zogeheten ‘solidariteitsheffing’. Al twee jaar worden ambtenaren gedwongen om in te leveren op hun salaris. Arubaanse ambtenaren leveren 12,6 procent in, overheidspersoneel van Curaçao en Sint-Maarten zijn 12,5 procent gekort.

Josephine Albertus van lerarenbond Simar (Aruba)

Download audio

Vakbonden vertrekken met lege handen
De politici onderhandelden afgelopen weekend op Aruba ook over de salariskorting en er zou vooraf sprake zijn van ‘goed nieuws’ tijdens een gezamenlijke persconferentie op maandag. Maar al ruim voor deze persconferentie stonden de vakbonden met lege handen op de stoep buiten. Die van Sint-Maarten virtueel, want die konden er niet fysiek bij zijn.

Waarom krijgen ambtenaren niet hun volledige salaris?

Sinds het begin van de corona-pandemie moeten ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten aan loon inleveren uit ‘solidariteit’ met de financiële situatie van de eilanden. Veel inwoners raakten werkloos en de eilanden moesten bij Nederland aankloppen voor noodleningen.

Het Nederlandse kabinet zag toen kans om via deze (renteloze) leningen een pakket aan voorwaarden aan de landen op te leggen. Nederland vindt bijvoorbeeld dat Aruba een te grote en dure ambtenarenapparaat heeft.

De economie op de eilanden pikt weer op en het geld komt bij de overheid ook weer binnen. De ambtenaren willen weer hun volledige salaris. Een gevecht die de Arubaanse vakbonden eerder nog voor de rechter verloren.

Verschillende ambtenaren vertellen dat ze ‘zeer laag’ gemotiveerd zijn om hun werk te doen door de korting. Het aantal ziekmeldingen zou flink zijn gestegen.

“Ik wilde eerst nog wel solidair zijn, maar ik ben er klaar mee. Nu hoor ik elke week van de regering hoe goed het gaat met het toerisme. Waar gaan die inkomsten naar toe? Nou, niet naar ons”, vertelt een Arubaanse ambtenaar die anoniem wil blijven. “Dus ik werk korter: 12,6 procent korter. Ja, ik meld me dan ziek. Andere collega’s doen dat ook, hoor. Ik ben eigenlijk niet zo, maar zo word je wel door al die politieke leugens.”

Thaïse IsidoraLo-A-Njoe van politiebond Curaçao. Foto: Sharina Henriquez

‘Nederland gebruikt situatie ambtenaren’ voor politieke wensen
Volgens vakbondsleider Isidora-Lo-A-Njoe gebruikt Nederland de situatie van de ambtenaren om haar politieke voorwaarden voor de corona-leningen erdoorheen te krijgen bij de de regeringleiders.

“Dat hebben we ook duidelijk gemaakt aan de staatssecretaris: waarom zitten ze vast aan elkaar? Want dat was eerst niet zo.” Curaçao moet voldoen aan acht voorwaarden, en dat wordt volgens haar ‘heel moeilijk’.

Aruba wel akkoord, maar geeft nog geen garantie

Josephine Albertus, van lerarenbond Simar. Foto: Sharina Henriquez

De Arubaanse regering blijkt als enige van de drie landen wel een akkoord te hebben bereikt met Nederland over de voorwaarden om de salariskorting voor haar ambtenaren terug te draaien.

Volgens premier Evelyn Wever-Croes was de ‘kogel al door de kerk’ dat ambtenaren alvast vijf procent erbij krijgen eind eind juli. Maar nu blijkt het helemaal niet meer zo zeker of ze haar belofte kan waarmaken.

“We hebben haar gevraagd om dit op papier te zetten. Maar toen hoorden we vandaag dat dat niet mogelijk is, omdat het nog niet zeker is”, vertelt Josephine Albertus namens de Arubaanse vakbonden.

Aruba moet nog aan vier voorwaarden voldoen. “Het is dan weer luchtkasteeltjes bouwen door haar, maar wij willen zekerheid.”

De Arubaanse premier reageert op die kritiek veel minder stellig dan in eerdere mededelingen. Ze heeft het nu over ‘streven’ om de ambtenaren in juli 5 procent terug te geven.

Het contact tussen de Arubaanse vakbonden en de regering, is volgens de vakbondsleider Albertus niet goed. In ieder geval niet zoals haar collega’s op Curaçao en Sint-Maarten, die vergeleken met Aruba regelmatig overleg hebben met het kabinet.

Komende vrijdag Rijksministerraad
De Rijksministerraad zal aanstaande vrijdag beslissen of Aruba de salariskorting mag terugdraaien, vertelt Van Huffelen. En als de andere landen willen aansluiten door in te stemmen met de voorwaarden, kan dat volgens haar nog.