Foto: NTR

DEN HAAG – Eind deze maand moet er duidelijkheid komen over de loonkorting van 12,5 procent voor ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Volgens ingewijden is het de bedoeling om een persconferentie te houden als staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Aruba is.

Ingewijden in Den Haag melden dat de gesprekken daarover doorgaan, met het doel dat er over twee weken een akkoord ligt. Op 20 juni zou dan ‘goed nieuws’ worden gemeld, tijdens een gezamenlijke persconferentie van de staatssecretaris en de drie Caribische premiers.

Ambtenaren leveren al twee jaar in
Ambtenaren, docenten en iedereen die via de overheid een salaris op de eilanden ontvangen, moeten al zo’n twee jaar inleveren op hun salaris. De ‘solidariteitsheffing’ was één van de harde eisen van Nederland om de eilanden honderden miljoenen te lenen. Ze kwamen in geldnood door de corona-crisis.

Prijzen stijgen hard, koopkracht daalt
Omdat de prijzen zo hard zijn gestegen, mogen de eilanden weer honderd procent van de salarissen gaan betalen. Nederland stelt opnieuw voorwaarden aan.

Aruba: volgende maand weer vijf procent erbij
De eilanden moeten de lonen zelf zien te betalen en mogen niet geld opnieuw lenen, is een van de Nederlandse eisen. Aruba wil dat hun mensen eind juli weer vijf procent erbij krijgen. “We zijn bezig om te voldoen aan de voorwaarden om te kunnen uitbetalen volgende maand”, reageert premier Evelyn Wever-Croes (MEP).

Op Aruba krijgen ambtenaren pas volgend jaar weer honderd procent van hun maandsalaris. Curaçao en Sint-Maarten zijn er nog niet helemaal over uit.

Nederland wil dat ambtenaren die het minst verdienen voorrang krijgen op meer geld; de topverdieners via de overheid moeten blijvend 25 procent inleveren.

Kabinet Curaçao zoekt steun van parlement
Financiënminister Javier Silvania (MFK) heeft voor Curaçao geld gevonden om in ieder geval 3 procent aan vakantiegeld te gaan uitbetalen aan ambtenaren. De uitgaven zijn opgenomen in de aangepaste begroting voor 2022.

Toch moet Curaçao – net als Aruba en Sint-Maarten – van Nederland eerst een wet aannemen die de topinkomens regelt. Wie via de overheid salaris ontvangt, kan dan niet meer verdienen dan 130 procent wat de premier krijgt.

Of de Curaçaose ambtenaren meer geld gaan zien op hun salarisstrook, hangt nu van het parlement af. Volgens minister Silvania heeft zijn kabinet het parlement ‘vriendelijk doch dringend gevraagd om een spoedvergadering in te plannen’ en ‘duidelijkheid’ te geven met een stem voor of tegen.

‘Helemaal geen beschuldigende vinger richting Curaçao’

Verschillende media melden dat Curaçao de ‘boosdoener’ is dat er nog geen akkoord ligt. Daardoor zou de Rijksminsterraad van 10 juni zijn ‘geannuleerd’. Die lezing klopt niet helemaal, blijkt na een rondgang van Caribisch Netwerk onder verschillende ingewijden.

Het was vandaag ‘wel de bedoeling’ om een Rijksministerraad te houden, zei Nederland vorige week nog. “Er was geen Rijksministerraad vandaag en dat was ook niet gepland”, reageert de Arubaanse premier Wever-Croes.

De Arubaanse premier zegt dat er ‘helemaal geen sprake is van een beschuldigende vinger’ richting Curaçao. “Ik heb regelmatig overleg met de premiers van Curaçao en Sint-Maarten en de staatssecretaris. De relatie tussen de landen is goed.”

Eilanden worstelen in nasleep van de corona-pandemie
De eilanden vinden dat ze in een ‘zeer uitdagende situatie’ zitten door alle strenge voorwaarden die Nederland stelt en de economische klappen door de pandemie. Er is geldgebrek terwijl het leven duurder wordt, zeggen ze.

‘Let op framing in media’
“De framing in sommige media verbaast me”, zo vertelt een andere ingewijde van de eilanden. “We zijn helemaal niet boos op Curaçao.”

“De stukken moeten altijd binnen een bepaalde termijn aangeleverd worden; de Rijksministerraad wordt zorgvuldig gepland. Want dat is het moment om de voorbereidende gesprekken en afspraken te formaliseren. Pas als er een akkoord ligt, wordt het ingepland.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.