DEN HAAG – Dylan Romeo (25) is met een speciale hulpactie begonnen om Caribische senioren in Den Haag te helpen tegen eenzaamheid. Met het geld kunnen dertig ouderen elke vrijdag gezellig bij elkaar komen. “Jammer dat zo’n actie nodig is, maar het is mooi als we iets voor deze generatie terug kunnen doen.” 

Romeo ging met een groep mensen naar de tentoonstelling ‘Kòrsou’ bij het Nationaal Archief in Den Haag en kwam erachter dat Caribische ouderen in die gemeente het vaak moeilijk hebben. “Terwijl we door de expositie liepen, raakte ik in een mooi gesprek met mevrouw Noëlle Nieuw. We spraken over Curaçao en over wat ons bindt. Zij blijkt een actief lid te zijn van de seniorengroep Wayaca en vertelde me hoe zij zich voor de Caribische gemeenschap inzetten.”

Het was een interessant gesprek tussen jong en oud, vertelt Romeo. “Maar toen ik bij hen langs ging, hoorde ik over hun financiële worsteling. Elke vrijdag komen ze met ongeveer dertig Caribische senioren bij elkaar. Ze organiseren van alles: van creatieve middag, sport, spelletjes tot voorlichtingen. Vrijdag is de dag waar ze echt naar uitkijken voor hun sociale contact. Maar het geld voor de activiteiten is er eigenlijk niet.”

Zeker na de corona-periode, is de eenzaamheid verder toegenomen onder ouderen, is wat Dylan Romeo hoort. “Seniorengroep Wayaca ontving altijd subsidie van de gemeente, maar door onbekende redenen krijgen ze nu bijna niets. Met 600 euro voor een heel jaar, daarmee kan je niet elke vrijdag iets leuks organiseren.”

Hij hoopt minimaal 1.500 euro binnen te halen voor de seniorengroep met zijn online hulpactie. “Met dat bedrag kunnen ze in ieder geval de komende drie tot vier maanden mooie activiteiten organiseren.”

Eenzaam leven in Nederland
Het leven in Nederland is eenzamer, ziet Romeo. “Ik merk dat als ik op Curaçao of één van de andere eilanden ben, dat mensen veel dichter op elkaar en ook veel meer mét elkaar leven. In Nederland is het voor de senioren veel moeilijker om met mensen in contact te komen. Hoe ga ik naar mijn familie toe? Kan ik met andere ouderen wat doen? Ze zitten met veel moeilijke vragen en dat houdt hen bezig.”

‘Wij kunnen straks ook in deze zelfde situatie terechtkomen’

“Het is fijn om als jongere generatie iets terug te doen. Tegelijkertijd is het ook sneu dat dit nodig is”, zegt hij. “Zonder de activiteiten van zo’n seniorengroep, zal de eenzaamheid verder groeien. Ik hoop daarom dat we met z’n allen deze groep ouderen kunnen helpen via de crowdfunding, waar je ook bent.”

Voor Romeo is de worsteling van de Caribische ouderen persoonlijk ook wat confronterend. “Wij kunnen straks ook in deze zelfde situatie terechtkomen. Dan hoop je maar dat andere mensen er voor je willen zijn.”

Brief naar gemeente Den Haag
Samen met de groep ouderen heeft hij een ‘brandbrief’ gestuurd naar de verantwoordelijke wethouder en burgemeester van Den Haag. “Ik heb een vriendelijk, maar toch wel dringend beroep op ze gedaan om snel actie te nemen voor deze ouderen.”

“Maar het zou mooi zijn als we nu met deze crowdfunding minimaal 1.500 euro ophalen. Wie weet kunnen wij met z’n allen er wel voor gaan zorgen dat ze héél een jaar aan activiteiten kunnen bekostigen. Dat zou al helemaal mooi zijn!”

Of de gemeente Den Haag alsnog meer subsidie gaat geven, is maar de vraag. Caribisch Netwerk heeft de gemeente en de verantwoordelijke wethouder om een reactie gevraagd.

Dylan Romeo (25) is voorzitter van de Caribische afdeling van de politieke partij D66. Hij stond bij de gemeenteraadsverkezingen van 2022 op de kieslijst van D66 Den Haag.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.