DEN HAAG – Er moet snel iets gebeuren aan de slechte kwaliteit van de zorg in de gemeente Sint-Eustatius, vinden verschillende Kamerleden. Die reactie komt na een protestactie van inwoners en het verhaal van een huisarts.
“Mensen zijn de slechte kwaliteit van de zorg echt spuugzat”, vertelt een inwoner die meedeed aan de demonstratie. “We hebben geen of slechte apparatuur en kunnen amper op specialisten rekenen. Wij moeten hier heel lang wachten voordat onze mensen eindelijk worden doorverwezen naar goede specialisten of ziekenhuizen in het buitenland.”
“Mensen overlijden hier omdat ze niet op de zorg kon rekenen zoals die in andere Nederlandse gemeenten”, vertelt een inwoner. “Letterlijk! Wij demonstreren omdat een man hier niet op tijd werd geholpen en puur daardoor is komen te overlijden. Heel erg verdrietig.”
Reacties uit politiek Den Haag
Huisarts Michelle van Tongerloo publiceerde een ontluisterend verhaal over haar ervaring op Sint-Eustatius en de belabberde zorg in deze Caribische gemeente. Ook zij toont aan hoe gebrekkig de faciliteiten zijn. “Het ene Nederland is het andere niet.” Coalitiepartijen VVD en D66 hebben Kamervragen gesteld.
“Hier moeten we wat aan doen”, VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil over de Kamervragen. Samen met haar VVD-collega Roelien Kamminga wil ze opheldering van het kabinet. “Door deze situatie voelen professionals die op Sint-Eustatius willen gaan helpen zich machteloos. Ik snap dat niet álles precies kan zoals in Europees Nederland, maar dit is echt zonde.”
“Ik heb zelf ooit mezelf aangeboden om in Griekenland te gaan helpen. Zoiets doe je alleen omdat je een drive hebt om mensen te gaan helpen. Een huisarts die Sint-Eustatius wil helpen, die moet je goed ondersteunen”, aldus Van den Hil.
‘Protest is duidelijk signaal aan de politiek’
Het ziekenhuis gaat een ‘diepgaand’ onafhankelijk onderzoek doen naar het ‘tragisch overlijden’ van het patiënt, maakt hun Raad van Toezicht bekend. De demonstratie heeft via sociale media ook de aandacht getrokken van verschillende Kamerleden.
“Ik zal vragen stellen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) over hoe dit kan gebeuren én hoe dit opgelost gaat worden”, reageert Bij1-Kamerlid Sylvana Simons.
“De situatie is totaal onacceptabel”, aldus Simons. “Zo gaan we niet om met de gezondheid en welzijn van burgers. BIJ1 steunt dan ook de demonstranten en alle Statianen in hun strijd naar gelijkwaardigheid, en een eerlijke en menswaardige zorg.”
Wat D66 betreft is het protest ‘een heel duidelijk signaal’ naar Den Haag. “Zorg is een basisbehoefte. Als we het vertrouwen in de politiek willen herstellen, dan moet er op dit terrein ook verbetering komen”, reageert Tweede Kamerlid Jorien Wuite.
‘Het protest raakt mij enorm’
“Het protest van de inwoners raakt mij enorm”, vertelt D66-Kamerlid Jorien Wuite. “Ik heb zelf in die gezondheidszorg gewerkt op de eilanden en ik weet hoe geïsoleerd en kwetsbaar de eilanden zijn. Elke minuut en elk uur goede zorg telt en is levensreddend. Ik wil hier meer over weten, want er moet iets gebeuren.”
“Ik heb ook ‘s nachts wakker gelegen van iemand die ziek was en die moest worden uitgevlogen. Als er veel bureaucratische hordes tussen zitten om medische hulp te krijgen, dan zorgt dat voor heel veel spanning.”
‘Maandenlang geen röntgenapparaat’
Inwoners zien al jaren dat de zorg gebrekkig is. “Ik brak mijn hand, maar we bleken maandenlang geen röntgenapparaat te hebben”, vertelt een inwoner. “Het duurt lang tot je naar Sint-Maarten kunt vliegen voor een een check. Drie maanden later blijkt die machine hier nog steeds kapot. En nu hebben we een oude gekregen. Die doet het wel, maar in Europees Nederland zouden ze dit absoluut niet gebruiken.”
Ook wordt er door verschillende inwoners geklaagd dat ze lang moeten op specialistische hulp. “Mijn huisarts verwijst mij door naar een specialist in het buitenland, maar het is een ambtenaar op Bonaire die bepaalt of ik dat mag. Iedereen hier klaagt al jaren dat ze daar veel te lang over doen!”
Demonstraties komen niet vaak voor
Dat mensen op Sint-Eustatius de straat zijn opgegaan om te demonstreren, is opvallend. In 2018 was er een veel kleiner protest over de bestuursovername van Den Haag en in 2012 een protest bij olieterminal NuStar.
Dit keer waren er tientallen mensen die zichtbaar aangedaan de straat opliepen met protestborden; daar achteraan een stoet van auto’s. Bij het ziekenhuis werden de protestborden tegen het hek opgehangen en zijn er toespraken gehouden.
Op de hoogte blijven van de belangrijkste politieke updates? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk. |