WILLEMSTAD – Studenten van de eilanden die tijdens hun studie in Nederland met psychische problemen kampen, komen niet snel genoeg terecht bij de personen of instanties die de juiste hulp kunnen aanbieden. Dat zegt student Frensis Bulo. Hij heeft een manisch-depressieve stoornis.

Bulo heeft een opleiding gevolgd om andere Nederlands-Caribische studenten die uitvallen door psychische problemen te kunnen helpen. De Volkskrant meldde vorig jaar op basis van een rondgang langs studentenhuisartsen dat steeds meer studenten (van welke afkomst dan ook) psychische problemen hebben en daarom uitvallen. Volgens Bulo is dit ook het geval bij Caribische studenten, maar harde cijfers zijn er niet.

Frensis Bulo in gesprek met Dulce Koopman

De organisatie die hulp biedt aan Caribische studenten, zoals de Antilliaanse/Arubaanse mentoraat ANTUBA, erkent dat sommige van hun studenten met psychische problemen kampen. Maar zij houden hier geen cijfers over bij.

Psychische kwetsbaarheid
“Net als bij studenten die niet van de Caribische eilanden komen, is er soms sprake van psychische kwetsbaarheid. Wij hebben extra aandacht voor de specifieke groep Caribische studenten zodat zij de begeleiding die wij bieden, kunnen vinden. Zodat ze weten waar zij terecht kunnen”, zegt Marja Bakker, coördinator van Student Aan Zet, onderdeel van mentoraat ANTUBA.

Thaisja viel in een diepe depressie en geeft nu andere studenten voorlichting

In maart vorig jaar volgde Caribisch Netwerk student Thaisja Suart. Toen ze in 2013 van Curaçao naar Nederland verhuisde voor haar studie, kreeg ze last van een burn-out en viel ze in een diepe depressie. Nu geeft Thaisja andere studenten voorlichting. Lees en bekijk haar hele verhaal hier.

Er is weinig onderzoek naar de psychische kwetsbaarheid van Caribische studenten. Jeugdpsycholoog Rhona Eustatius heeft in 2016 een werkboek geschreven, ‘Het verhaal van mijn bestaan’, om opgroeiende jongeren met meerdere culturele achtergronden op weg te helpen. Eustatius ondervond op haar eigen manier aanpassingsproblemen toen ze op 20-jarige leeftijd vanuit Curaçao naar Nederland kwam om te studeren. “Ik heb mezelf juist heel erg geïsoleerd, ik werd heel onzeker omdat dingen zo anders werkten in Nederland.” Lees hier een interview dat wij eerder met haar hadden.

Gewend om problemen binnenhuis te houden
Bulo heeft zelf geleerd om hulp bij de juiste mensen en instanties te zoeken, wanneer hij in een crisis verkeert. Dat moeten andere studenten ook leren, vindt hij. “Ze moeten hun problemen aan hun huisarts, medestudenten of op school melden. De hulp is zeker aanwezig, de vraag is waarom zijn de hulpinstanties niet drukbezocht door de Caribische studenten? We zijn gewend om persoonlijke omstandigheden binnenshuis te houden.”

Frensis Bulo met zijn vrouw en zoontje en zijn certificaat waarmee hij andere studenten kan helpen. Foto: Dulce Koopman

Bulo heeft ondanks zijn studieachterstand en problemen een familie gesticht. “Ik ben een trotse vader en ben verloofd met een lieve vrouw. Dat helpt mij om door de dag heen te komen. Dat is een heel groot verschil met alleen op een studentenkamer te moeten zijn.”

Na het binnenkort behalen van de nog benodigde 40 studiepunten, heeft hij zijn bachelor diploma Fysiotherapie op zak. Hij zal dan zijn activiteiten als ervaringsdeskundige voortzetten om mensen met psychische en emigratieproblemen te begeleiden.