Foto: Pixabay

ROTTERDAM – Net als steeds meer Nederlandse hbo-studenten, voelen ook Caribische studenten zich genoodzaakt om buiten hun opleiding hulp te zoeken bij hun scriptie. Vooral voor deze groep loopt dat niet altijd goed af. Hbo-hoofddocent Jean-Marie Molina ziet regelmatig Caribische studenten die zijn belazerd.

Nederlandse onderwijsbonden trokken deze week in Trouw aan de bel. Zij vinden dat het hoger onderwijs tekortschiet in de begeleiding van studenten. Ook vrezen ze voor een tweedeling waarin goed onderwijs alleen beschikbaar is als je geld hebt. Volgens de krant helpen ‘naar schatting honderden bureaus studenten tegen betaling bij het opstellen van een geschikte onderzoeksvraag, of kijken het eindproduct na op spel- en taalfouten’.

Kwetsbare groep
Jean-Marie Molina is hoofddocent studiesucces en begeleidt aan de Hogeschool van Rotterdam studenten met studievertraging bij het afronden van hun studie. Daar zitten ook Caribische studenten tussen. Molina deelt de bezorgdheid van de onderwijsbonden, vooral als het gaat om Caribische studenten. “Je merkt dat die het zwaarst lijden onder het tekort aan begeleiding.”

“Onze kinderen krijgen minder ondersteuning en hebben in hun netwerk ook minder mensen om hen te helpen. Bovendien hebben ze vooral in hun eigen bubbel gestudeerd. Dus als de Nederlandse student het al zwaar heeft met een tekort aan begeleiding in het hoger onderwijs, dan heeft een Caribische student dat helemaal.”

Minder kansen
De praktijk wijst verder uit dat een Caribische student veel meer risico loopt om te zakken dan andere studenten. De oorzaak daarvan ligt volgens Molina onder andere in de manier waarop er feedback wordt gegeven aan studenten.

“Bij de Caribische studenten zie je vaak dat hun stukken worden afgekeurd op taal. En terecht als de taal niet goed is. Maar er wordt daarbij geen inhoudelijke feedback gegeven. Dat gebeurt pas nadat de taal op orde is en dan is het vaak ook meteen de laatste kans.” Wat dat betreft hebben Caribische studenten, die de Nederlandse taal niet goed beheersen, in de praktijk maar één kans om het inhoudelijk goed te doen.

Belazerd
En dan zijn er de bureaus die tegen betaling studenten helpen bij hun scriptie. “Op zich heb ik niks tegen deze bureaus, maar er zitten ook hele slechte tussen die zelfs meeschrijven aan scripties en nog slecht ook”, vertelt Molina.

“Ik heb vaak studenten die zo’n bureau hebben gebruikt bij het schrijven van hun scriptie en door de mand vallen of zelfs zijn belazerd”, vertelt ze. “Dan betalen ze zo’n bureau 450 euro om hun scriptie na te kijken, maar die corrigeert dan alleen op taal en geeft geen feedback op de inhoud.”

Beter onderwijs kost geld
Net als de onderwijsbonden pleit ook Molina voor meer investeringen in onderwijs. “Wat er moet veranderen is onze visie op leren. We moeten veel meer investeren in begeleiding en er moet meer geld naar docenten om ze te faciliteren daarin.”

Molina merkt dat veel scriptiebegeleiders aan hbo-instellingen zelf ook niet heel veel ervaring hebben met het schrijven van een onderzoek. “Vaak is het enige onderzoek dat ze hebben gedaan hun eigen scriptie toen ze zelf hbo-student waren. Dus ook daar moet je in investeren.”

Wie is Jean-Marie Molina?

Jean-Marie Molina is pedagoog en hoofddocent studiesucces aan de Hogeschool van Rotterdam. Net als veel van haar studenten kwam zij als jonge student ook vanuit de Cariben (Sint-Eustatius) om in Nederland te studeren.

Molina werkt volgens haar methode genaamd ‘tough love’, een onderwijsmodel gericht op het vergroten van competentie. “Het doel is om studenten te ’empoweren’ om zich zelfstandig te ontwikkelen.” In maart hield Molina een Ted-talk over haar ‘tough love methodiek’.

Molina is van plan om een begeleidingsbureau op te richten met een extra focus op Caribische studenten. Hou Caribisch Netwerk in de gaten om haar verhaal te blijven volgen.