Foto: John Samson

AMSTERDAM – Het zal je maar overkomen: midden in de coronacrisis dakloos raken in Amsterdam en je hebt geen familie om op terug te vallen. Een uur voordat Chanté uit Curaçao haar studentenkamer moest verlaten, had ze nog niets. 

Het zijn stressvolle dagen voor negen studenten die vorig jaar uit Curaçao naar Amsterdam zijn gekomen, omdat hun tijdelijk huurcontract met de Curaçaose studiefinancierder SSC afloopt. Het is hen na hun eerste studiejaar niet gelukt om op tijd een andere kamer te vinden.

De studenten komen onder begeleiding van SSC naar Nederland en kunnen voor hun eerste jaar een kamer krijgen als opstapje. Ze moeten daarna zelf een kamer hebben gevonden. De overgrote meerderheid lukt het wel.

Volgens student Chanté is ze al op Curaçao slecht geïnformeerd en begeleid in bijvoorbeeld hoe ze zelf een kamer kan vinden. “Pas hier kwam ik er achter dat er lange wachtlijsten zijn en door de coronacrisis is het veel moeilijker geworden om een kamer te vinden. De stress is enorm.”

Studenten helpen elkaar, maar niet iedereen heeft een kamer
Nog niet iedereen heeft een kamer. Op het laatste moment wisten enkele van de studenten alsnog een tijdelijk onderkomen af te dwingen. Bijvoorbeeld in Zeist, wat met het openbaar vervoer ongeveer een uur reizen is naar hun studiestad Amsterdam.

“Twee van de studenten hebben flink de druk opgevoerd om alsnog een kamer te krijgen. Ze hebben vervolgens andere studenten onderdak aangeboden, in hun klein kamertje”, aldus oud-student Darren Arnell. Hij schrok van de eerdere oproepen op sociale media en kon niet anders dan te helpen met de verhuizing en contact leggen.

Jaarlijks terugkerend probleem
Gebrek aan huisvesting is een jaarlijks terugkerend probleem. Wie een andere kamer vindt, moet vaak dubbele huur betalen. De studenten kunnen alleen in de allerlaatste maand daar een extra lening voor krijgen. “Als ik eerder in mei een kamer had gevonden, had ik die niet kunnen betalen”, aldus eerstejaarsstudent Chanté. “Dan wordt het zo wel spannend.”

Volgens SSC is het voor de stichting ‘financieel niet mogelijk’ om lege kamers die er dan ontstaan door te betalen. “Je bent bovendien niet verplicht om een kamer van SSC te nemen.”

Een woordvoerder van SSC benadrukt dat de studenten goed worden geïnformeerd en weten waar ze aan toe zijn. “Het is niet zo dat we de studenten aan hun lot overlaten. We zoeken voor deze studenten naar een tijdelijke oplossing.”


Verslaggever John Samson bij Chanté (23) in Amsterdam