Foto: Gobièrnu di Kòrsou

WILLEMSTAD – Op Curaçao is ophef over een uitgelekte brief die minister-president Gilmar heeft gestuurd aan Den Haag. De premier vreest dat er geen meerderheid is in het Curaçaose parlement voor de invoering van een Caribisch Orgaan voor Ontwikkeling en Hervorming (Coho) omdat het ‘autonomie-ondermijnend’ zou zijn. Politiek Den Haag vreest voor meer vertraging.

In ruil voor honderden miljoenen aan renteloze leningen, wil het Nederlandse kabinet dat Curaçao, Aruba en Sint-Maarten hervormingen gaan doorvoeren. De eilanden blijken door de coronacrisis ‘te afhankelijk’ van Den Haag te zijn. De entiteit moet op de eilanden gaan controleren of alle hervormingen en plannen worden doorgevoerd.

Pisas schrijft in zijn brief aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) dat verschillende parlementsleden geen nieuwe Koninkrijkswetten meer willen, omdat het eiland dan opnieuw zelfbestuur aan Den Haag inlevert. De premier wil daarom een Koninkrijksconferentie om de knelpunten te bespreken.

De brief komt voor Den Haag als een verassing. Ruim een jaar geleden ging Pisas nog de verkiezingen in als tegenstander van het Coho. Maar nadat hij de verkiezingen won, verklaarde hij  – vlak voordat hij de premier werd – in een brief het Coho toch wel te steunen.

Applaus voor Pisas
In de afgelopen maanden groeide de kritiek binnen zijn eigen partij MFK. Parlementsleden vinden dat Nederland ‘meer te zeggen krijgt over Curaçao’.  MFK-Statenlid Gilbert Doran noemt de brief van Pisas dan ook ‘moedig’ en vraagt om applaus voor zijn premier. Pisas zou naar ‘de stem van het volk’ hebben geluisterd.

Vanuit de oppositie klinkt kritiek op de ‘zwalkende’ premier. “Een clowneske vertoning”, vindt fractievoorzitter Quincy Girigorie van de PAR. Hij stelt dat Pisas een ‘speelbal’ is geworden van het parlement.

‘Het is nog maar de vraag of het voor de zomer lukt’

“Het Nederlandse kabinet wil dat er vaart wordt gemaakt”, vertelt politiek verslaggever John Samson. “Het is maar de vraag of het nog voor de zomer lukt om steun te krijgen van alle parlementen. Achter de schermen wordt zowel in Den Haag als in politiek Willemstad nu voorzichtig bij parlementsleden gepeild wanneer er eindelijk gedebatteerd kan worden.”

“Er gaan zelfs geluiden op om het Coho maar in september te gaan behandelen. Het idee is om dan opnieuw een top te houden met parlementsleden uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland. Daaruit moet blijken of er voldoende steun is voor het Coho en horen we welke wijzigingen er moeten komen. Ook vanuit Nederlandse coalitiepartijen hoor je in de wandelgangen dat er amendementen zullen komen.”

“De vraag voor sommige politici binnen de Curaçaose coalitie lijkt: hoe kan het Coho straks aan de kiezer verkocht worden? De eis van Curaçao voor weer een nieuwe naam voor het Coho, is voor het Nederlandse kabinet geen enkel probleem. Maar ingewijden op het Binnenhof zien verder ‘veel politieke aannames in de brief van Pisas, dingen die niet op feiten zijn gestoeld’.”

“Premier Pisas liet vorig jaar duidelijk weten dat het voorstel wel degelijk ‘recht doet aan de autonomie’. Staatssecretaris Van Huffelen gaat half mei naar Curaçao om daarover te praten. Dat doet ze na het Ipko, een topoverleg tussen alle parlementsleden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland waar ook druk onderhandeld zal worden.”

De Curaçaose premier zelf weet dat hij wat uit te leggen heeft omdat hij tot nu toe niet heeft gesproken over de brief, die naar Curaçaose media werd gelekt. Het parlement wacht al maanden op een debat over het Coho en de positie van het kabinet hierin. Wanneer het debat alsnog gaat plaatsvinden, is nog steeds niet bekend.

“Het is verdrietig en beschamend dat premier Pisas geen persconferentie houdt om het volk te informeren”, vindt MAN-Statenlid Giselle McWilliam. “Dit heeft hij niet gedaan toen hij akkoord tekende voor het Coho. Maar ook het parlement wacht sinds augustus op een openbare vergadering met de premier.”

Uitstel voor parlement 
Het Curaçaose parlement heeft onlangs uitstel gevraagd aan de Tweede Kamer voor de verdere behandeling van deze zogeheten concensusrijkswet. De Kamer wil dat het Curaçaose parlement uiterlijk half mei alsnog laat weten hoe zij tegenover het Coho staan.

Op de hoogte blijven van de belangrijkste politieke updates? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.