Foto: Ilegale autosloperij bij de Hooiberg/foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – “Ik krijg nachtmerries, ben angstig. Continue lawaai van machines, zagen, auto’s uitdeuken, walmen van chemische stoffen, uitlaatgassen, geschreeuw wat mijn slaapkamer binnenkomt. Alle instanties die ik heb gesproken, zeggen het ook vreselijk te vinden, maar niks te kunnen doen. Dat voelt zo onveilig, dat je nergens terecht kan, niemand je beschermt”, zegt Sam*.

Situatieschets van de autogarage/sloperij. Rechts de situatie vanaf de Hooiberg.

De burger wil anoniem blijven net als de andere buurtbewoners die al bijna twee jaar een strijd voeren tegen een illegale autosloperij. De sloperij ligt aan de voet van de iconische Hooiberg in het midden van Aruba. Dat heeft niet alleen te maken met de ‘intimidatie’ die ze ervaren van de eigenaar.

Waar kun je terecht met klachten?
Ze vragen zich af of er meer aan de hand is. Van de vele overheidsinstanties die ze inmiddels hebben benaderd, krijgen ze gelijk dat het een onthoudbare situatie is. Maar niemand doet vervolgens wat.

Sam noemt ze op: de politie, wijkagent, City Inspector, Directie Natuur en Milieu (DNM), Directie Infrastructuur en Planning (DIP), Economische Zaken, Arbeidszaken en Directie Volksgezondheid. Sam raakt geëmotioneerd bij het vertellen over hoe sommige instanties op de klachten reageren.

‘Ik ging twijfelen aan mezelf’
“Ik wil ze niet noemen, want je weet niet of ze ons dan helemaal niet meer willen helpen. Op een gegeven moment werd ik zo behandeld, alsof ik aan het zeuren was om niets. Ze deden zo geïrriteerd, waren kwaad. Ik ben toen even gestopt met melden, want je gaat bijna twijfelen aan jezelf. Als je dan weer niet kan slapen door de overlast omdat ze ook ‘s avonds werken, van zondag tot zondag. Het is een enorme frustratie.”

De eigenaar verkoopt de auto-onderdelen en zijn diensten openlijk op Facebook. Wel verandert hij regelmatig van profiel.

Uit de correspondentie met de overheidsinstanties blijkt dat deze vooral naar elkaar verwijzen. De buurtbewoners krijgen bijvoorbeeld van de politie te horen dat zij niets kunnen doen, want zij hebben geen meetapparatuur. Dat heeft alleen DNM en die moet dus optreden. Ook zegt de politie geen bevoegdheid te hebben om de autosloperij te sluiten terwijl ze weten dat het bedrijf niet beschikt over een hindervergunning. En dat is een strafbaar feit.

Instanties wijzen naar elkaar
Uit onderzoek blijkt dat de instanties ook langs elkaar heen werken. Bureau City Inspector die belast is met buurtoverlast, stelt zelfs: “Het bedrijf heeft een hindervergunning, dus we kunnen niets doen.” Inspecteur Richard Gibbs van DNM laat vervolgens weten dat die vergunning nog in aanvraag is.

“We zijn vorig jaar gaan inspecteren nadat we een klacht kregen van een burger. Nee, we weten niet dat de buurt al sinds 2020 aan het klagen is. De politie heeft ons niets doorgegeven. We kunnen nu niet optreden omdat ze eerst de hindervergunning moeten aanvragen. Hoe lang dit duurt? Dat ligt aan DWJZ (Directie Wetgeving) die over de aanvragen gaat. Ik weet niet hoe lang hun procedure duurt.”

Parkietenbos- foto: Sharina Henriquez

Burgers in de kou

Caribisch Netwerk schrijft wel vaker over milieuzaken waar burgers tevergeefs bescherming zoeken bij de overheid voor hun welzijn. In twee grote zaken van de asbestdump in San Nicolas en de vuilstort Parkietenbos, is de overheid zelf de grote boosdoender die zich niet aan de regels houdt.

Gibbs erkent dat het bedrijf de wet overtreedt, maar dat zij niet optreden vanwege het beleid van het Openbaar Ministerie. “Er zijn meer van dit soort illegale garages op Aruba. Het OM wil hen eerst een kans geven om een vergunning aan te vragen. De volgende stap is pas hun activiteiten te stoppen.” Het OM heeft niet gereageerd op vragen over dit beleid.

Wachten op de vergunningsprocedure
Caribisch Netwerk graaft verder en ontdekt dat het bedrijf officieel niet bestaat. Het staat nergens geregistreerd, bovendien verblijft de eigenaar uit Colombia illegaal op het eiland. Tussen de vele autowrakken wonen mensen die ook niet allemaal een legale status hebben. Als we dit voorleggen aan DNM, is de reactie van Gibbs: “Dat weten we niet, maar dat zal dan naar voren komen tijdens de vergunningsprocedure. En nee, dan kunnen ze geen vergunning krijgen en dan kunnen we optreden.”

De rode ster wijst de Hooiberg aan. Eromheen is woongebied-kaart: uit het ruimtelijk ontwikkelingsplan van Aruba.

Hoe een illegale autosloperij midden in het zicht van iedereen zo lang zaken kan blijven doen, is een vraag die we ook aan de politie en Economische Zaken voorleggen. De politie laat weten dat ze op de hoogte is van de klachten, maar niet kan reageren omdat het onderzoek nog loopt. Economische Zaken heeft niet gereageerd. Sam: “Ik heb van hen wel te horen gekregen dat zij helemaal niets kunnen doen tegen illegale bedrijven op Aruba.”

Ook een reactie van Directie Infrastructuur en Planning (DIP) blijft uit. DIP wordt door andere overheidsdiensten ervan wordt beschuldigd hun werk niet te doen. “Als DIP beslist dat de garage moet sluiten, dan kunnen we pas optreden. Waarom zij dat niet doen, dat is een goede vraag”, is een van de opmerkingen.

Overheidsdienst al in opspraak
DIP gaat over de bestemmingsplannen en de illegale garage bevindt zich in een gebied waar volgens de wet alleen gewoond mag worden. De overheidsdienst is in opspraak omdat diverse ambtenaren in grote corruptiezaken verdachte zijn.

Mauricio Quintero Valencia – foto: Sharina Henriquez

Eigenaar illegale autosloperij: ‘Ook overheidsdiensten zijn klant’

Mauricio Quintero Valencia, eigenaar van de illegale autosloperij, zegt dat hij weet dat de buurt over hem klaagt. Maar dat hij niets verkeerds doet want de politie vertelt hem dat ook en laat hem rustig zijn gang gaan. Lees hier het verslag van een bezoek aan zijn werkplaats.

(*)Voor dit artikel is gesproken met meerdere bronnen wiens volledige namen bekend zijn bij de redactie. Zij willen vanwege hun veiligheid, represailles of zwijgplicht niet met hun naam vermeld worden.