Foto: Sam Jones

WAGENINGEN – Hij demonstreerde tegen racisme, vecht voor verandering op zijn universiteit en nu is Percy Cicilia jr., opgegroeid op Curaçao, raadslid geworden. “Het is bijna niet te geloven.”

Een paar weken geleden stond hij nog de kieslijst op plek 8 voor GroenLinks Wageningen. “Ik had er wel over gedroomd om de politiek in te gaan, maar ik had het niet verwacht dat het zover zou komen”, vertelt hij. De zetel had hij niet meteen geaccepteerd. “Ik wilde toch er even een nachtje over slapen. Maar ik doe het, omdat ik verandering wil brengen.”


Video door: Sam Jones

Verschillende Caribische mensen die op de kieslijst stonden, zeggen dat de Black Lives Matter-demonstraties een ‘grote indruk’ op hen hebben gemaakt. Dat blijkt uit een rondgang die Caribisch Netwerk heeft gedaan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Velen hebben besloten om ‘niet meer aan de zijlijn’ te blijven staan.

‘Een rolmodel zijn, dat is een grote verantwoordelijkheid’
Naast Percy Cicilia jr., zijn er zeven andere Caribische Nederlanders die nu raadslid zijn geworden. “Ik besef heel goed dat ik nu als een rolmodel word gezien voor veel mensen van kleur en Caribische mensen. Dat wordt ook tegen me gezegd”, vertelt hij. “Dat is een grotere verantwoordelijkheid. Ik wil mensen niet teleurstellen, maar ze juist laten zien wat je állemaal kunt bereiken in Nederland. Wat een verantwoordelijkheid!”

“Als raadslid maak je veel uren, maar het wordt officieel niet gezien als een baan waar je fulltime voor betaald krijgt”, vertelt hij. “Dus ik ga dit ook naast mijn huidige baan op de universiteit doen. Daar ging ik na de demonstraties in een commissie om te zorgen dat we echt iets tegen racisme doen; voor onze studenten, medewerkers en alle andere mensen die met onze universiteit te maken hebben. Het is dan geweldig dat ik voor de hele gemeente Wageningen nu aan de slag mag, met veel steun van de Universiteit Wageningen.”

Black Lives Matter: de dood van George Floyd

In de zomer van 2020 werd George Floyd – een zwarte Amerikaan – in Minneapolis bruut gearresteerd door witte politieagenten. Een van hen drukte ruim negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd die op de grond lag. Daardoor kreeg hij geen adem meer en overleed.

Het zorgde voor veel verdriet en boosheid: de dood van Floyd is een voorbeeld van racistisch politiegeweld met weer een dodelijk afloop. De kans dat een zwarte persoon daar door politiegeweld overlijdt, is drie keer groter dan bij een witte man. Er ontstond een golf van demonstraties die de hele wereld overwaaide. Nog nooit zijn er wereldwijd en in Nederland zoveel mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld.

‘Gemeente moet actief strijden tegen racisme’
Wat hij wil bereiken in de politiek? “De strijd tegen racisme doorzetten natuurlijk”, aldus Cicilia. “In heel de gemeente Wageningen dus. Het is fantastisch als de gemeenteraad straks zou besluiten om volledig mee te doen aan het EU-project ECCAR. Je wordt lid van een groep steden en als gemeente moet je actief en verplicht concrete dingen doen tegen racisme.”

Op de hoogte blijven over de Caribische gemeenschap in Nederland? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.