Foto: Flickr/Roo Pitt

DEN HAAG – Meer dan 25 mensen met een Caribische achtergrond doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart. Fors meer dan bij de vorige verkiezingen. Onder jonge kandidaten heeft Black Lives Matter een belangrijke rol gespeeld, blijkt uit een rondgang.

Caribisch Netwerk heeft een overzicht gemaakt van de verschillende kandidaten in Nederland. We hebben aan hen gevraagd waarom zij zich kandidaat hebben gesteld. De meesten vinden ‘representatie’ belangrijk: zij missen iemand in de politiek die op hen lijkt als het gaat om hun kleur en Caribische identiteit.

Het is wel heel gek dat er juist in Rotterdam geen Caribische politicus is in de gemeente“, reageert D66-kandidaat Duer Dania (Rotterdam). Bij de vorige verkiezingen in 2018, maakte oud-gevolmachtigde minister Roderick Pieters van Curaçao zich daar ook zorgen over. In grote steden – waar veel Caribische mensen wonen – zijn ze onzichtbaar in de politiek. Volgens Pieters werd het een dringende zaak voor bijvoorbeeld de Caribische belangenorganisaties om ‘onze eigen mensen te motiveren’ politiek actief te worden.

Black Lives Matter
Uiteindelijk hebben de Caribische belangenorganisaties nauwelijks bijgedragen aan de nieuwe aanmeldingen. Wel de protesten rondom Black Lives Matter in juni 2020, blijkt uit de rondgang onder de jonge kandidaten. Velen hebben toen besloten dat ze ‘niet aan de zijlijn’ blijven staan. De protesten hebben ‘een grote indruk achtergelaten’ bij de kandidaten die eerder niet politiek actief waren.

Toen er in Nederland werd gedemonstreerd, werd ChristenUnie-kandidaat Bina Chirino (Utrecht) net voorzitter van de landelijke jongerenafdeling PerspectieF. “Er werd gesproken over Black Lives Matter in de Tweede Kamer. Maar je zag geen zwarte mensen in de Kamer. Ik wil zichtbaar zijn in de politiek.”

“Voor mij was het zeker de aanleiding om me politiek in te gaan zetten”, zegt Bij1-kandidaat Charlie Helmijr (Amsterdam). “Door de moord van George Floyd ben ik voor het eerst lid geworden van een politieke partij. We moeten mensen die niet op ons lijken, witte mensen, bewust maken van de ongelijkheid.”

‘Er is sinds die dag iets veranderd in me’
Percy Cicilia jr. heeft bij de demonstratie in zijn studentenstad Wageningen toen een toespraak gehouden. Hij staat nu op de kieslijst van GroenLinks daardoor. “Er is sinds die dag iets veranderd in me. Na afloop van de demonstratie konden we het gewoon niet geloven, dat we herboren zijn.”

Ook bij D66’er Dylan Romeo (Den Haag) heeft Black Lives Matter ‘zeker een rol gespeeld’ om zich te kandideren. “In mijn eigen kring merk ik dat mensen bewuster zijn geworden. Dat als wij niet naar voren stappen, dat niemand het anders voor ons doet.”

“Mijn leven is prima, ik kom er wel”, zegt kandidaat Jahir Scoop van PvdA Groningen. “Maar Black Lives Matter heeft denk ik mij meer versterkt in de rol om te zorgen voor representatie.”

Ook opvallend bij deze verkiezingen:
  • GroenLinks is de partij met landelijk de meeste Caribische kandidaten
  • Yvette IJpelaar uit Curaçao wordt mogelijk voor de vijfde keer raadslid in Waalwijk.
  • Dina Polonius is de eerste zwarte persoon die lijsttrekker is voor de landelijk bekende partij ChristenUnie
  • De meeste kandidaten die voor het eerst op een politieke lijst staan, zijn jonger dan 35 jaar

‘Verbaasd’ door hoeveelheid Caribische kandidaten
Bij de rondgang zeggen de kandidaten overigens als eerste reactie dat ze zelf ‘verbaasd’ of ‘aangenaam verrast’ zijn dat er zoveel Caribische kandidaten meedoen. Ze dachten dat het er maar een paar zouden zijn, net zoals bij de vorige verkiezingen.

“Ik vind het goed om te horen!”, reageert Bina Chirino (ChristenUnie). “Het ligt misschien ook aan de tijd waarin we nu leven. Het feit dat we nu bepaalde discussies voeren over institutioneel racisme en over het toeslagenschandaal. Je merkt dat mensen zich publiekelijk hierin willen mengen, niet alleen thuis. Ook herkenbaarheid speelt een rol, omdat we nu meer kleur in de politiek hebben. Mensen denken: als ik ze in de Tweede Kamer zie, dan durf ik het ook.”

“Dit is super inspirerend!“, reageert Denk-kandidaat Isaura Carrilho (Amsterdam) op het overzicht. “Verschillende partijen beginnen ook het belang in te zien dat de Caribische gemeenschap nog ontbreekt in de politiek. Black Lives Matter heeft indruk gemaakt. En dat heeft voor bepaalde bewustwording gezorgd.”

‘Caribische mensen worden niet als electoraat gezien’
“Verrassend! Ik vind dat goed, maar niet goed genoeg”, reageert Jahir Scoop (Groningen). “Als je kijkt naar de representatie van de Turks-
Marokkaanse gemeenschap in de landelijke en lokale politiek, dan kun je stellen dat wij Caribische mensen niet als electoraat worden gezien. Dat is sneu. Maar mensen gaan stemmen op mensen die heel zichtbaar zijn. Daar moeten we verder aan werken.”