KRALENDIJK – Het aantal honden op Bonaire groeit en de afgelopen maanden zijn er opvallend veel bijtincidenten. Hoe kan dat? “De honden zijn niet de schuldigen, maar de overheid is de grote boosdoener”, vindt hondentrainer Nortbert Tadema.

Wie op straat gaat wandelen, joggen of fietsen moet goed opletten voor loslopende honden. De politie krijgt steeds meer meldingen van voorbijgangers die ineens door agressieve honden achtervolgd worden. “Er zijn meer nu meer gevallen waarbij het uit de hand is gelopen, waarbij er door de hond wordt gebeten”, zegt Miluska Hansen. Zij is woordvoerder van Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN).

Driejarig kindje loopt ernstige verwondingen op
De driejarige dochter van John Ceballos werd door twee honden van de buren aangevallen. Het kind liep hierbij ernstige verwondingen op. “Mijn vrouw heeft vaker tegen de buren gezegd om hun hek te sluiten. De buren hebben dit niet gedaan omdat hun honden niet gevaarlijk zouden zijn. Kijk nu wat er is gebeurt”, vertelt hij. Op last van de politie werden de honden gedood.

86-jarige man aangevallen
Vorig jaar is een vrouw op haar fiets aangevallen door vier honden. Eén van de honden is vervolgens door de politie doodgeschoten. In december werd een 86-jarige man door elf loslopende pitbulls aangevallen in Lagun Hill. Hij heeft ernstige bijtwonden aan de aanval overgehouden.


Verslag: Nathaly Evertsz

Ook veel verdriet onder hondenliefhebbers
Volgens de politie is het doodschieten van een hond de allerlaatste maatregel. “Er moet sprake zijn van onmiddellijk gevaar”, zegt Hansen. Bij ernstige bijtincidenten wordt de hond door de politie als gevaarlijk gemeld. Hierna vragen ze toestemming aan de gezaghebber om het dier met een spuitje te doden. “We proberen zo humaan mogelijk in te grijpen en achteraf wordt het hele gebeuren vastgelegd.”

‘Ik heb niks, alleen een dode hond’

Hondenliefhebber Kisa wacht nog steeds op antwoord van de politie. Kisa is negen jaar geleden vanuit Nederland naar Bonaire verhuisd. Ze hoorde dat haar hond een vrouw op straat zou hebben aangevallen. “Ik weet nog steeds niet wie het slachtoffer is of wat er precies is gebeurd”, vertelt ze. “Mijn hond is over het hek gesprongen en is doodgeschoten door een politieagent. Ik heb al twee keer naar het rapport of proces-verbaal gevraagd. Ik heb niks, alleen een dode hond.”

‘Ik laat mijn hond gewoon loslopen’
De vele bijtincidenten op het eiland, hebben er niet toegeleid dat veel hondeneigenaren maatregelen nemen. In bijna alle wijken op het eiland zijn inmiddels loslopende honden te vinden. “Het is opvallend dat ook Europese Nederlanders hier hun honden gewoon los laten lopen op straat. In Nederland zouden ze dit nooit doen”, stelt hij. “Blijkbaar beschouwt men dit als normaal op Bonaire.”

Ook de tuin van hondenliefhebber Mirna Soliano is niet helemaal afgesloten. Zelf vindt zij dat geen probleem. “Ze zijn altijd op straat en doen niemand kwaad!”, vertelt ze. “Ik ken die wet wel, maar ik ben nooit in de problemen gekomen door mijn honden. Ik zorg voor mijn hond en die van de buren.”

‘Dat de honden overreden worden, daar maak ik me zorgen om’

Ondanks dat het hek van Urbano Nicolaas afgesloten is, ‘ontsnappen’ zijn drie honden en lopen ze vaak los op straat. “Ik kan er niets aan doen, ik probeer ze binnen te houden. Gelukkig zijn ze niet agressief, maar ze kunnen overreden worden. Daar maak ik me zorgen om.”

‘Loslopende honden worden te snel als agressief gezien’
De bijtincidenten zijn onnodig en verdrietig, vindt Tadema. Volgens de hondentrainer is er wel een belangrijke nuance: honden worden te snel als ‘agressief’ bestempeld door de autoriteiten. “De overheid moet haar burgers duidelijk maken dat de hond op het erf moet blijven, maar dat gebeurde al die tijd niet. Honden reageren instinctief op straat en daarna laat men ze gemakkelijk inslapen.”

‘De politie heeft hier geen verstand van’

“Een hondenbeet is áltijd fout, maar verdiep je wel in het waarom”, benadrukt hij. “Het verschil is: een agressieve hond pakt je vast en laat niet direct los. Bij de meeste bijtincidenten gaat het om aanbeten, dus een enkele beet. Natuurlijk is dit nooit goed te praten, maar het is geen agressie-beet. Helaas heeft de politie hier geen verstand van.”

Politiewoordvoerder Hansen benadrukt dat de politie wel degelijk is opgeleid om professioneel met de bijtincidenten om te kunnen gaan.

Bonaire handhaaft de wet niet
Opmerkelijk is dat de politie eerder verklaarde geen boetes uit te delen aan eigenaren van loslopende honden, omdat het eerst in de wet geregeld moet worden. Honden zomaar op straat laten loslopen, is verboden sinds 1998.

Volgens hondentrainer Norbert Tadema is het groeiend probleem met loslopende honden aan de overheid zelf te danken: de autoriteiten hebben de wet nooit gehandhaafd, dus de inwoners houden zich er vervolgens ook niet aan.

De gemeente is begonnen met een voorlichtingscampagne en een ‘werkgroep’ om loslopende honden te gaan aanpakken. Foto: OLB

Oplossing in zicht?
De gemeente is begonnen met een kersverse voorlichtingscampagne met de slogan ‘Jouw hond, jouw verantwoordelijkheid’. “Het doel is de hondeneigenaren te wijzen op hun verantwoordelijkheden en het belang van goede verzorging”, vertelt Hansen. “Er is ook gekeken naar de huidige regelgeving en op welke manieren die wet gehandhaaft kan worden. Hondeneigenaren kunnen aansprakelijk gesteld worden.”

‘Langsgaan met wat kip met gif’

Op sociale media lopen de reacties op de campagne flink uiteen. “Eindelijk!”, reageert een inwoner. “En waar blijft de handhaving dan?”, vraagt een andere. “Als de hondeneigenaren hun verantwoordelijkheid niet gaan nemen, rest er niks anders dan de honden te gaan aanrijden. Of langs te gaan met wat kip met gif.”

Op de hoogte blijven over wat er op Bonaire gebeurt? Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.